Pečieme závin na "tri príchute"

Pečenie nemusí byť vždy o tradičných príchutiach. Vyskúšajte okrem osvedčeného rokmi receptu na závin aj niečo nové! Nechajte sa inšpirovať sladkým jablkovým receptom našich babičiek a dvoma chutnými slanými receptami, ktoré prekvapia vašich blízkych.

Jablkový závin našich babičiek

P O T R E B U J E T E: 125 g Hery Maslová príchuť,200 g hladkej múky, 80 – 100 g polohrubej múky, 1 lyžica octu, 50 ml veľmi studenej vody, 1 vajce, 100 g strúhanky, mletá škorica, 300 g jabĺk, cukor podľa chuti

zavin jablko1018

P O S T U P: Jednoduché cesto sa skladá zo základných surovín a veľmi dobre sa s ním pracuje. Neobsahuje žiadny cukor. Ak ho tam i napriek tomu budete chcieť, pridajte k hladkej múke 4 lyžice práškového cukru.
Heru, vajce, hladkú múku, ocot a vodu zmiešajte dohromady. Pridajte 50 g polohrubej múky a cesto spracujte. Pridávajte polohrubú múku podľa potreby, až kým sa cesto prestane lepiť.
Cesto nechajte hodinu oddychovať v chladničke.
Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske.
Strúhanku opečte nasucho na panvici. Pridajte do nej mletú škoricu. Kto chce, môže pridať i dve lyžice kryštálového cukru. Nechajte strúhanku vychladnúť.
Studenú strúhanku rozprestrite na rozvaľkané cesto. Jablká nastrúhajte nahrubo aj so šupkou. Rozložte na strúhanku. Podľa chuti pridajte nasekané orechy a hrozienka.
Pevne závin zrolujte. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 30 minút. Zvýšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatista. To bude trvať ďalších 20 – 30 minút.
Hotový závin nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.

Slaný závin v bábovke

P O T R E B U J E T E: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1 balíček sušeného droždia, 2 lyžičky soli, 1 lyžička cukru, 100 g Hery Maslová príchuť, 250 ml plnotučného mlieka, 2 žĺtky, Hera a polohrubá múka na vymastenie a vysypanie formy

Náplň: 300 g šunky (plátky), 350 g goudy (plátky), 3 celé jarné cibuľky

slana babovka1018

P O S T U P: Sypké suroviny – droždie, soľ, cukor a múky - zmiešajte dohromady. Pridajte mlieko, žĺtky a Heru. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť pod utierkou na teplom mieste.
Vykysnuté cesto rozdeľte na zhruba päť rovnakých dielov. Každý zvlášť vyvaľkajte a poklaďte naň plátky šunky a syra. Navrch nasypte na kolieska pokrájanú jarnú cibuľku – biele i zelené časti. Každý kúsok cesta ozdobený surovinami na náplň pevne zaviňte.
Bábovkovú formu vymažte Herou a vysypte múkou. Malé záviny vkladajte do formy tak, aby na sebe nadväzovali. Nakoniec zľahka všetky vrstvy stlačte k sebe.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 45 – 50 minút.
Vyklopte a nechajte pol hodiny vychladnúť. Potom môžete krájať.

Závin s kapustou a anglickou slaninou

P O T R E B U J E T E: 400 g hladkej múky, 1 balíček sušeného droždia, 100 ml vlažnej vody, 100 ml vlažného mlieka, 3 lyžice Hery Maslová príchuť, 1 lyžička soli, 1 bielok na potretie, rasca na posypanie

Náplň: 300 g kyslej kapusty, 250 g anglickej slaniny, 1 cibule, 1 lyžica oleje na vyprážanie, rasca, soľ a korenie podľa chuti

slany zavin1018

P O S T U P: Sypké suroviny – droždie, soľ a múku - zmiešajte dohromady. Pridajte vlažnú vodu s mliekom a Heru. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť pod utierkou na teplom mieste.
Medzitým si pripravte náplň, ktorá musí vychladnúť.
Cibuľu nakrájajte na drobné kocky. Anglickú slaninu na trošku väčšie kocky. Kapustu nechajte v sitku odkvapkať. Kto chce kapustu menej kyslú, môže ju ešte prepláchnuť vodou a nechať odkvapkať.
Vo veľkej panvici si zahrejte olej a osmažte na nej cibuľu a slaninku. Pridajte kyslú kapustu. Premiešajte a dajte opäť na sitko. Odkvapkajte prebytočnú mastnotu. Nechajte úplne vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte na placku. Dajte na neho vychladnutú náplň. Pevne zrolujte a dajte do pekáča vyloženého papierom na pečenie.
Potrite bielkom a posypte rascou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 35 minút, kým závin nebude zlatistý.
Nechajte trochu vychladnúť. Môžete podávať teplý i studený.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.