Vytlačiť túto stránku

Klobáskové recepty

Napísal Mecom 18. marec 2020

Z historických prameňov sa dozvedáme, že na klobásach si pochutnávali už starovekí Sumeri, Číňania, Gréci, Rimania a ďalšie národy. Svoju obľubu záskala vďaka trvanlivosti. Klobásky sa oddávna podomácky vyrábali na slovenskom vidieku a v mestách mäsiari a udenári.

Odjakživa sa kládol dôraz na kvalitu, preto výroba klobás konzervovaním - údením a sušením bola pod kontrolou. V období stredoveku, za nedodržanie receptúr a kvality výrobkov  hrozil výrobcom tvrdý trest. Dôležitý medzník nastal koncom 19. storočia, kedy uzákonili Rakúsky potravinársky kódex, ktorý platil až do roku 1948. Po zmene štátneho zriadenia v roku 1948 na našom území začali platiť štátne normy na kontrolu protravín, ktoré zakazovali pridávať do mäsových výrobkov cudzorodé látky s výnimkou soli, korenia, vody v povolenom množstve pri solení nastrekovaním, vitamínov či minerálnych látok. 

Viete, z čoho má tradičná dobrá klobása pozostávať? Zo zmesi mletého mäsa, živočíšneho tuku, soli, korenín, byliniek či cesnaku.

Tip na chutné klobásové recepty 

ŠOŠOVICOVÁ POLIEVKA s klobáskou
Doba prípravy: 20 minút, 2-4 porcie

INGREDIENCIE:
Staroslovanská klobása Mecom
šošovica
mrkva
petržlen + vňať
soľ, korenie

mecom_10320

POSTUP:
Na úvod si nezabudnite šošovicu namočiť aspoň dve hodiny vopred. Bude chutnejšia a polievka sa rýchlejšie uvarí. Ak je šošovica namočená, najskôr si nakrájame mrkvu, petržlen a klobásu, všetko dáme do hrnca s vodou, pridáme šošovicu a varíme približne hodinu. Následne ju dochutíme koreninami podľa vlastnej voľby, najlepšie sa však do nej hodí len klasická kombinácia soľ a korenie. Pre dozdobenie môžeme opražiť pár krúžkov klobásky a trošku výpeku naliať do polievky. Podávať ju môžete čistú, prípadne so smotanou alebo dozdobenú petržlenovou vňaťou.

ZELENINOVÉ BALÍČKY s Údenou klobásou

INGREDIENCIE:
2 ks Údenej klobásy Mecom
12-16 stredne veľkých červených zemiakov
8-10 šampiňónov
200 g zelenej fazuľky
1 ČL údenej papriky
čierne korenie, soľ
olivový olej
petržlenová vňať na ozdobenie
alobal na balíčky

mecom_20320

POSTUP:
Zeleninu očistíme, zemiaky pokrájame na kocky, šampiňóny na polovice, klobásu na hrubšie kolieska.
Všetky suroviny vložíme do misy, prelejeme olivovým olejom, dochutíme údenou paprikou, čiernym korením a soľou a dobre premiešame. Zmes si rozdelíme na štyri časti a naplníme do alobalu vo forme balíčkov.
Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov asi 35-40 minút. Ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.

KLOBÁSOVÉ PAGÁČE
Doba prípravy: 20 minút, 2-4 porcie

INGREDIENCIE:
1 Darčekové balenie Premium 520g (Bajkal saláma a Premium suchá klobása)
500 g hladkej múky
1 sáčok sušeného droždia
100 ml kyslej smotany
150 g bravčovej masti
1 vajíčko
150 ml mlieka
1 PL cukru
3 PL bravčovej masti
Soľ

mecom_30320

POSTUP:
Z droždia, mlieka a cukru si pripravíme kvások.
Do misky si dáme múku, soľ, smotanu, bravčovú masť a vajíčko. Pridáme aj pripravený kvások a vymiesime cesto. Necháme cca hodinu kysnút.
Klobásu a salámu si nastrúhame alebo nakrájame nadrobno. Zmiešame s cca 3 PL bravčovej masti.
Cesto si rozvaľkáme alebo roztlačíme na obdlžník, natrieme 1/3 klobásovej zmesi. Cesto preložíme ako list, preložíme napolovicu a necháme znova kysnúť 20 minút. Tento postup opakujeme 3x.
Na záver cesto rozvaľkáme do obdlžníka a vykrajujeme kolieska. Tie ukladáme do vymasteného pekáča, jemne posolíme a pečieme pri teplote 200 stupňov cca 20 – 30 minút.

Dobrú chuť!

Zdroj recepty: Mecom