Užívajte si ako Južania!

Život máme len jeden a častokrát na to zabúdame. Preto by sme si ho mali vychutnávať a s ním aj všetko, čo nám naservíruje. La dolce vita, c´est la vie, carpe diem... To sú heslá, ktorými sa riadia mnohé svetové národnosti a užívajú si svoj život naplno. A nezabúdajú na to ani pri dobrej večeri. 

sekt19

Drobnosti, ktoré vytvoria výnimočnosť

Či ide o slávnostnú udalosť, alebo večeru s priateľmi, mnoho ľudí si rado dopraje pred predjedlom a hlavným jedlom aperitív. Ten sa podáva v malom množstve, s cieľom otvoriť chuťové poháriky a následne tak zvýšiť chuť do jedla. Pretože aj pohárik dobrého sektu ako aperitív vie dodať obyčajnej večeri punc slávnosti. Inšpirujme sa tými, ktorí si takto vedia užiť aj obyčajný večer.

Začínajte jedlo aperitívom

Tak ako si Taliani, Francúzi či Španieli vychutnávajú jedlo, tak si bezstarostne a s úsmevom vychutnávajú aj život. Nejedenkrát spoločenskú udalosť alebo aj obyčajnú večeru s výborným jedlom začínajú pohárom sektu. Práve sekt je totiž jedným z najuniverzálnejších nápojov, najmä preto, že ho môžeme podávať k hlavnému jedlu, dezertu, ale aj ako aperitív. 

My Slováci sme častokrát vychovávaní v duchu toho, že život je trpký, ťažký a nekonečný boj. Presný opak spokojných Talianov a Francúzov, ktorí si radi zájdu na večeru so svojimi priateľmi a aj keď ich peňaženky zívajú prázdnotou, vždy si nájdu drobné na pohár sektu. A prečo sú spokojní ? Lebo sú vonku, sú so svojimi milovanými a vychutnávajú si život. Prečo by sme nemohli začať našu cestu k vychutnávaniu jednoduchým krokom, správnym sektom pri výbornom jedle? 

Tajný tip

Nebráňte sa sektu ani vy. Rozlejte si pri najbližšej večeri s priateľmi fľašu dobrého šumivého vína a vychutnávajte život naplno. Jeho jedinečnosť spočíva práve v jeho základe – v bublinkách. Tie vám na jazyku zaručene otvoria chuťové poháriky. Tie jednak pôsobia osviežujúco a taktiež ,,očisťujú“ jazyk. Sekt je taktiež vhodným nápojom, ak sa nevieme rozhodnúť, aký typ vína je vhodný podávať k jedlu. Následne už môžete pokračovať s nápojom vašich preferencií. 

RECEPTY

Bravčová panenka s broskyňovou omáčkou
Počet porcií : 4 porcie, doba prípravy : 30 minút

Čo budeme potrebovať :

Na mäso : 500 g bravčovej panenky, 2 lyžice olivového, oleja, Soľ, Korenie, Sušený estragón

Na omáčku : 3 broskyne, Lyžičku kryštálového cukru , 3 lyžice suchého červeného vína, 1 lyžičku citrónovej šťavy , 20 g masla , Čerstvý tymián
Ako prílohu použijeme zemiaky uvarené v šupke opečené na oleji, alebo pečené zemiaky.

recept_13110

Postup :

1. Mäso odblaníme, potrieme olivovým olejom a z každej strany ho osolíme a okoreníme.
2. Zohrejeme si väčšiu grilovaciu panvicu a na strednom stupni opekáme panenku z každej strany 3 minúty.
3. Medzi tým si predhrejeme rúru na 180 °C a keď máme mäso do zlatista opečené, uložíme ho na plech a dáme dopiecť do rúry na 7 až 8 minút.
4. Kým sa mäso pečie pripravíme jednoduchú broskyňovú omáčku.
5. Broskyne sparíme vriacou vodou, olúpeme ich a nakrájame na kocky.
6. V panvici kde sme opekali mäso roztopíme kryštálový cukor, pridáme broskyne a chvíľku restujeme. Broskyne zalejeme červeným vínom, citrónovou šťavou a omáčku varíme cca 5 minút, kým sa neodparí alkohol.

Grilovaná panenka s ľahkým zemiakovým šalátom

Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 2

Budeme potrebovať: 200 g bravčovej panenky, 4 plátky parmskej šunky, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 2 polievkové lyžice sójovej omáčky, 400 g zemiakov, 2 ks jarnej cibuľky , 30 g červenej cibule , 4 polievkové lyžice bieleho Gazdovského jogurtu od Hollandie , 2 vajcia, 2 ks nakladaných uhoriek, Horčicu, Cesnak , Soľ , Čierne korenie , Citrónovú šťavu , Tymián, Rozmarín, Chilli

recept_23110

Postup prípravy 

  1. Najprv panenku rozdelíme na porcie a na 3 hodiny naložíme do marinády z oleja, chilli, sójovej omáčky, rozmarínu a tymiánu.
  2. Uvaríme zemiaky v šupke do mäkka, potom olúpeme a nakrájame na kolieska.
  3. Nasekáme si jarnú cibuľku, červenú cibuľu a nakladané uhorky na kolieska. Uvaríme vajce na tvrdo a nakrájame na kocky. Všetko zmiešame so zemiakmi a prelisovaným cesnakom.
  4. Na dip do šalátu budeme potrebovať biely jogurt Hollandia, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie. Všetko spolu zmiešame a vmiešame do pripraveného šalátu.
  5. Naložené mäso vyberieme z marinády, osušíme, obalíme šunkou a zabalíme do fresh fólie.
  6. Mäso dáme variť do pary. Potom vyberieme z fólie a opečieme na panvici.
  7. Servírujeme so šalátom, ktorý sa môže podávať studený aj teplý.

Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na www.instagram.com/hollandiask/

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.