Vytlačiť túto stránku

Chutné šalátové menu

Napísal BM 09. august 2019

Zložité recepty si nechajte na jeseň. V lete si prácu odľahčíme. A aj jedlo. Máme pre vás skvelý recept s lososom a cestovinami a šopský šalát s domácimi pizza tyčinkami. Ideálny tiež do práce. Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR a Palma. 

Rybacie mäso je bohatým zdrojom vitamínu D potrebného na vývin kostí a vitamínu A, ktorý preventívne pôsobí na choroby zraku. Omega – 3 kyseliny sa nachádzajú v tuku morských rýb žijúcich v chladných vodách (losos, tuniak, makrela a sleď) a ani kuchynské spracovanie im neublíži. Vedeli ste, že 100 gramová porcia dodá vášmu organizmu dennú polovičnú dávku bielkovín?

Rybacie mäso zabezpečuje zdravé fungovanie štítnej žľazy. Ryby sú bohatým zdrojom jódu, ktorý je významný pre činnosť štítnej žľazy a brzdí vývoj arterosklerotických porúch. Nedostatok jódu v prenatálnom období a v prvých mesiacoch života môže spôsobiť poruchy telesného rastu a sluchu. Preto sa gravidným ženám odporúča raz za týždeň užiť 300 g rybieho mäsa. Jód pozitívne pôsobí na štítnu žľazu, ktorá reguluje látkovú výmenu, nervovú sústavu a pravidelný srdcový tep.
Železo a aminokyselina tryptofan, premieňa náš mozog na hormón šťastia – serotonin. Rybací tuk je menej kalorický ako v iných druhoch mäsa, preto sú čerstvé ryby vhodné pri príprave diétnych pokrmov.

Cestovinový šalát s trhaným lososom

Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 

Budeme potrebovať:  150 g filé z lososa , 200 g cestovín penne, 1 polievkovú lyžicu bieleho Gazdovského jogurtu od Hollandie, rukolu, poľníček, citrón, limetku, cherry paradajky, rozmarín čierne korenie, soľ

hollandia losos salat

Postup prípravy

  1. Filé z lososa osolíme a okoreníme. Opečieme z oboch strán.
  2. Uvaríme cestoviny podľa návodu na obale v osolenej vode. Hotové cestoviny zcedíme a prelejeme trochou olivového oleja. Necháme vychladnúť.
  3. Rukolu s poľníčkom umyjeme a zmiešame s cestovinami.
  4. Na olivovom oleji s rozmarínom krátko orestujeme cherry paradajky a potom vmiešame do cestovín.
  5. Z jogurtu, citrónovej a limetkovej šťavy, citrónovej kôry, soli a čierneho korenia vytvoríme zmiešaním všetkých ingrediencií dresing. Ten vmiešame do cestovín.
  6. Nakoniec pridáme natrhaného lososa.

Tipy na ďalšie recepty nájdete na www.instagram.com/hollandiask/.

Šopský šalát s domácimi pizza tyčinkami (4 porcie )

Suroviny: 1 šalátová uhorka, 1 zelená paprika, 3 stredne veľké paradajky, 1 menšia červená cibuľa, 200 g syra balkánskeho typu , 1 PL olivového oleja , 1 PL nasekaného kôpru, soľ

Pizza tyčinky (6 – 8 ks): 160 g hladkej múky, 3,5 g sušeného droždia, 1 ČL cukru, 140 – 150 ml vlažnej vody, 1 ČL soli, 1 PL olivového oleja , 2 strúčiky cesnaku, 1 PL olivového oleja 

palma sopsky salat19

Postup:

V mise zmiešame múku s droždím a cukrom, počas miesenia pridáme najprv olej, postupne vodu a soľ. Miesime, kým nevznikne hladké a nelepivé cesto. Cesto dáme aspoň na hodinu nakysnúť na teplé miesto.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou približne 0,5 cm a nakrájame na 2 cm široké pásy. Každý pás preložíme na polovicu ako šúľance a zašúľame do tvaru pizza tyčinky. Takto pripravené tyčinky dáme ešte na 15 minút kysnúť a potom ich predpečieme v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 5 minút. 

Predpečené tyčinky potom dogrilujeme na grile. Ešte teplé potrieme olejom zmiešaným s roztlačeným cesnakom.

Zeleninu na šalát očistíme a nakrájame na približne rovnaké kúsky, cibuľu na polmesiačiky. Zľahka premiešame, pridáme nakrájaný alebo rozdrobený syr. Na záver zľahka pokvapkáme olivovým olejom a ochutíme soľou a korením. Podávame s pizza tyčinkami.

Recept a foto: Palma