Vytlačiť túto stránku

Tipy na recepty s orechovým olejom

Napísal femme, Palma 22. máj 2019

Orechy by nemali chýbať na žiadnom stole. Nielenže obsahujú celý rad vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a nenasýtené mastné kyseliny, sú tiež dokonalou náhradou mäsových, mliečnych a vaječných bielkovín.

walnut19

Okrem toho orechy podporujú látkovú premenu a vylučovanie toxínov, priaznivo vplývajú na pokožku, sliznice, nervovú sústavu, pečeň a sú výživnou bombou pre mozog. K najhodnotnejším orechom patria mandle, vlašské orechy, pistácie, para orechy a pekanové orechy.

VLAŠSKÉ ORECHY

Vlašské orechy predstavujú bohatý zdroj nenasýtených mastných kyselín omega-3, draslíka, železa, vápnika a zinku. Konzumácia vlašských orechov sa odporúča ľuďom, ktorí majú problémy so srdcom, imunitným systémom, nervami, ale aj obličkami (vzhľadom na nízky obsah sodíka). Sú výbornou potravou pre mozog, a tak by nemali chýbať na jedálnom lístku študentov a ľudí vyššieho veku.

BRAVČOVÁ PANENKA S ORECHOVOU OMÁČKOU (3 porcie, príprava 45 minút)

orech panenka19

Suroviny: 600 g bravčovej panenky, 2 PL Palma Orechového oleja , soľ, čierne mleté korenie, 150 ml silného kuracieho vývaru, 50 g vlašských orechov, 1 PL hladkej múky, 1 PL Palma Orechového oleja

Postup:

Bravčovú panenku očistíme od blán, nasolíme, okoreníme. Na panvici zohrejeme orechový olej a mäso sprudka opečieme z každej strany. Keď je mäso opečené, vložíme ho do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme približne 10 – 15 minút. Upečenú panenku vyberieme zo zapekacej misy a zabalíme do alobalu.

Do výpeku pridáme orechový olej a vmiešame múku. Zápražku potom zalejeme vývarom a dobre premiešame. Pridáme nahrubo nakrájané vlašské orechy a varíme, kým nemá omáčka želanú konzistenciu.

Mäso nakrájame na plátky, prelejeme omáčkou a podávame s obľúbenou prílohou, napríklad zemiakovými gnocchami. 

ORECHOVÝ KOLÁČIK S VANILKOVÝM KRÉMOM (12 porcií,  príprava 75 min)

orech kolacik19

Suroviny: 225 g hladkej múky, ½ bal. prášku do pečiva, 1 ČL škorice, 2 vajcia, 85 ml Palma Orechového oleja, 125 g trstinového cukru, 125 ml mlieka, 100 g nahrubo mletých orechov, 3 PL ríbezľového džemu, 250 g mascarpone, 125 ml šľahačky, 1 ČL vanilkovej pasty

Postup:

V mise zmiešame múku, škoricu, prášok do pečiva a škoricu. V druhej miske vymiešame cukor s vajcami do peny, pridávame olej a premiešame.

Postupne prisypeme múku, mlieko a nakoniec orechy. Cesto dôkladne premiešame a vylejeme do okrúhlej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov približne 50 – 60 minút.

Medzitým vyšľaháme mascarpone s cukrom v jednej miske, šľahačku dotuha v druhej miske. Mascarpone so šľahačkou spojíme, jemne premiešame  s vanilkovou pastou a štipkou soli. Odložíme do chladničky. 

Upečený a vychladnutý koláč potrieme džemom, na vrch dáme hrubú vrstvu vanilkového krému. Môžeme ozdobiť sekanými orechmi a podávame.