Tradičné jesenné recepty

Napísal Mecom, femme 15. november 2018

Každé ročné obdobie so sebou prináša iné recepty. Počas jesene a zimy častejšie varíme strukoviny a výdatnejšie jedlá, ktoré nás zasýtia a zahrejú. Nechajte sa inšpirovať šošovicovou polievkou s klobáskou, hlivovými tatárskymi biftekmi...

Šošovicová polievka s klobáskou
Čas: 60 minút, počet porcií: 4

Potrebujete:
Staroslovanská klobása Mecom
Šošovica
Mrkva
Petržlen s vňatkou
Soľ, korenie

mecom sosovica18

Postup: Šošovicu namočte do vody aspoň dve hodiny vopred. Bude chutnejšia a polievka sa rýchlejšie uvarí. Ak je šošovica namočená, najskôr si nakrájame mrkvu, petržlen a klobásu, všetko dáme do hrnca s vodou, pridáme šošovicu a varíme približne hodinu. Následne ju dochutíme koreninami podľa vlastnej voľby, najlepšie sa však do nej hodí len klasická kombinácia soľ a korenie. Pre dozdobenie môžete opražiť pár krúžkov klobásky a trošku výpeku naliať do polievky. Podávať ju môžete čistú, prípadne so smotanou alebo dozdobenú petržlenovou vňaťou.

Hlivové tatárske bifteky

P o t r e b u j e t e: hlúbiky aj plodnice hlivy ustricovej alebo vŕbovej, cibuľa (šalotka), maslo, žĺtok, kečup, horčica, Worchester omáčka, rasca, mletá páliva aj sladká paprika, mleté čierne korenie, soľ

P o s t u p: Umyté hlúbiky zomeliete na mäsovom mlynčeku, posolíte a pomaly podusíte na masle do mäkka. Podľa potreby podlievate vodou. Do vychladnutej zmesi pridáte surový žĺtok, kečup, horčicu, pár kvapiek worchesterskej omáčky, rascu, obidva druhy mletej papriky, čierne korenie, na drobno nakrájanú šalotku a štipku soli. Všetko dobre premiešate a ešte dochutíte podľa chuti. Podávate na cesnakových hriankach.

Tlačenka s cibuľovou marmeládou, topinkami s cesnakovou nátierkou
Čas: 60 minút,

Potrebujete:
Bravčová tlačenka Mecom, Bageta
Marmeláda:
2 biele cibule
4 PL kryštálového cukru
3 PL balzamikového octu
Soľ
Čierne korenie
Olivový olej
Tymián
Šťava z ½ citróna
Cesnaková nátierka:
3 hlávky cesnaku
2 PL masla
Čierne korenie
Soľ

mecom tlacenka18

Postup:
Neošúpané cesnakové hlavy rozrežeme priečne. Položíme na plech, polejeme olivovým olejom, osolíme a necháme piecť v rúre predhriatej na 180 stupňov cca 45 – 50 minút.
Keď je cesnak upečený, očistíme ho od šupiek, vložíme do misky a zmiešame s maslom, osolíme a okoreníme, cesnak popučíme. Necháme odstáť v chladničke.
Cibuľu očistíme a nakrájame na pásiky. Do menšieho hrnca dáme olivový olej, pridáme cibuľu a osolíme. Varíme za občasného miešania cca 15 minút, pokiaľ cibuľa nezmäkne. Pridáme cukor, balzamikový ocot, čierne korenie a šťavu z citróna. Varíme pokiaľ zmes nezhustne.
Na záver pridáme tymián a necháme variť cca 5 minút.
Tlačenku si nakrájame a podávame s cibuľovým džemom a opečenou bagetou s cesnakovou nátierkou.

Veľa inšpirácií a chutných receptov nájdete na stránke www.viemecovamchuti.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.