Kuchynské variácie na kukuricu

Kukurica je obľúbenou pochúťkou a zároveň významným zdrojom tiamínu (vitamínu B1), t.j. látky podieľajúcej sa na spracovávaní sacharidov, ktoré vyživujú nervové a mozgové bunky. A pretože obsahuje aj značné množstvo mangánu, podieľa sa významným spôsobom na stimulovaní mentálnej sviežosti.

Grilované kukuričné klasy s jogurtom
Doba prípravy: 30 minút, 4 porcie

P O T R E B U J E T E: 4 predvarené kukuričné klasy, 100 gramov masla, 1 hrsť čerstvého koriandru, 80 g kukuričnej strúhanky, 150 g bieleho jogurtu (napr. Gazdovský Hollandia), šťava z polovice limetky, soľ

P O S T U P: Kukuričnú strúhanku nasypeme na rozohriatu suchú panvicu a za stáleho miešania vyprážame asi 10 minút. Vychladnutú strúhanku zmiešame s nasekaným koriandrom, nasypeme na plytký tanier a odložíme. Kukuricu položíme na rozpálený gril, pomaly otáčame, a grilujeme asi 10-15 minút. Medzičasom zmiešame jogurt so šťavou z limetky. Hotovú kukuricu ľahko potrieme maslom a obalíme v strúhanke s koriandrom, osolíme a servírujeme s jogurtovým dipom.
Tip: Kukuričnú strúhanku môžeme nahradiť panko strúhankou.

Polenta

Jej používanie je najrozšírenejšie na severovýchode Talianska, kde sú vhodné podmienky na pestovanie kukurice. Rovnako obľúbená je aj v Rumunsku, Chorvátsku, Srbsku a Čiernej Hore, kde ju poznajú pod inými menami.  Pripravená kaša z polenty je veľmi sýta, pretože kukurica je bohatá na vlákninu, bielkoviny, minerály a vitamíny. Je vhodnou prílohou aj pre ľudí trpiacich celiakiou. Obchodná sieť ponúka niekoľko druhov polenty, preto pri výbere je dobré vedieť ako bol výrobok vyrobený, či je v bio kvalite alebo  geneticky upravovaný. Vhodná je instantná polenta pripravená s využitím pary, ďalej kukuričná múka a krupica v bio kvalite. 

Základný recept na polentu

P O T R E B U J E T E: soľ, 250 g kukuričnej krupice

P O S T U P: V hrnci privediete do varu 1,5 l osolenej vody so štipkou kukuričnej krupice. Zbytok krupice pomaly a za stáleho miešania  prisypávate do vriacej vody. Čím je polenta tuhšia, tým ju viac miešame. Ak sa aj napriek tomu vytvoria hrudky,  roztlačíte ich na okraji hrnca.

Keď vmiešate celé množstvo , znížite teplotu a za stáleho miešania necháte polentu variť asi 45 minút. POZOR, kaša veľmi horúca. Pri miešaní sa vytvárajú bublinky, ktoré vystrekujú. Na dne hrnca sa postupne vytvára kôrka. Polenta je hotová, keď sa kôrka už nechytá na dno. Polentu vyklopíte na drevenú dosku a chrbtom noža ju uhladíte. Horúca polenta sa krája niťou, studenú nožom.

Polenta al burro – polenta zapekaná so syrom a maslom

P O T R E B U J E T E: forma (plech) na pečenie, maslo, strúhaný syr ( môže byť výraznejšej chuti - gorgonzola), štipku škorice, pripravíte si polentu podľa základného receptu a nakrájate ju na plátky

P O S T U P: Plech na vymažete maslom (olejom), a poukladáte plátky polenty vedľa seba. Posypete strúhaným syrom a škoricou a pokvapkáte roztopeným maslom. V predhriatej rúre zapekáte dozlata pri strednej teplote.

Kukuricovo – papriková príloha

Náročnosť: ľahká, doba varenia 45-60 minút, množstvo 2 ½ kg

Táto príloha pochádza z Ameriky  a podáva sa k hamburgerom, má sladko-ostrú chuť, ale tí z vás, ktorí majú radi ostrejšie, môžu pridať nakrájané chilli.

P O T R E B U J E T E:300 g nahrubo nakrájanej bielej kapusty bez tvrdej hlúboviny, 300 g nahrubo nakrájanej cibule, 6 nahrubo nakrájaných zelerových stoniek, 2 nahrubo nakrájané zelené papriky, 2 nahrubo nakrájané červené papriky, 10 čerstvých  kukuričných klasov, vylúpať zrná, 1,25 l jablčného octu, 500 g jrmného hnedého cukru, 2 PL žltých horčičných semien, 1 PL soli

P O S T U P:
V kuchynskom robote  najemno pokrájate kapustu, cibuľu, zeler a papriku. Všetky suroviny dajte do zaváracieho hrnca. Uveďte do varu, potom varte 45-60 minút, kým kukurica nezmäkne  a omáčka nezhustne.
Nalejte do vysterilizovaných pohárov, zmes pozatláčajte  lyžicou, aby zelenina bola pokrytá omáčkou. Presvedčte sa, že v zmesi nie sú vzduchové bubliny, potom pohár uzavrite. Príloha je hotová hneď, ale dlhším skladovaním je chuť výraznejšia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.