Chutné jogurtové recepty

Letné prázdniny začali a vaše deti si ich môžu užiť naplno. Spestrite im chvíle voľna, či očarte priateľov na záhradnom posedení a naservírujte raňajkový jogurt s krúpami a ovocím a nadýchanú makovú tortu. 

Jogurt s krúpami a ovocím (Doba prípravy: 45 minút)

K prázdninovému leňošeniu pri vode alebo na chate sa ideálne hodia pokrmy, ktoré sú ľahké, ovocné a rýchlo hotové. To isté platí aj pre letné raňajky. Ranné jedlo by nás malo zasýtiť a vybaviť dostatkom energie na dopoludnie, rozhodne by sme sa ale nemali prejesť. Skvelou alternatívou sú krúpy. Malé obilné zrnká v sebe skrývajú poriadnu dávku vitamínov B a E, sú bohaté na vápnik, horčík, zinok, selén, fosfor, železo i vlákninu. Vyskúšajte ich zmiešať s jogurtom zrejúcim v tégliku (napr. Hollandia) a čerstvým ovocím. Získate raňajky, ktorá vás doslova nakopnú do nového dňa.

hollandia 01 150717

Na prípravu jednej porcie budete potrebovať:

50 gramov krúp
200 gramov bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
1 lyžica medu alebo agávového sirupu
Hrsť obľúbeného ovocia (napr. malín, borievok, jahôd, hroznového vína...) 

Postup:

Raňajkové misky sú jednoduché na prípravu. V podstate stačí všetky ingrediencie s citom premiešať a rovno servírovať. Na začiatok si pripravíme krúpy. Obilné zrnká prepláchneme, vysypeme do hrnca a zalejeme vodou. Varíme do zmäknutia približne 30 minút, následne scedíme, prepláchneme studenou vodou a znovu poriadne scedíme. Do misky nalejeme jogurt ochutený medom alebo agávovým sirupom, pridáme krúpy, opláchnuté, pokrájané ovocie a môžeme podávať.

Tip: Pokiaľ chcete ráno ušetriť ešte viac času, pripravte si krúpy do zásoby. Uvarené vydržia v chladničke aspoň štyri dni.

Maková torta jogurtovým krémom a ovocím (Doba prípravy: 180 minút, počet porcií: 15)

Do poschodí lahodného dezertu schováte ovocie, ktoré zrovna zreje na záhradke. A nemusíte si lámať hlavu ani s krémom, čerstvé plody totiž dokonale doplní jednoduché spojenie mascarpone, vanilkového cukru a bieleho jogurtu na zjemnenie.

hollandia 02 150717 

Na tortový korpus budete potrebovať:

500 gramov masla
800 gramov krupicového cukru
12 vajec
2 hrnčeky mlieka
1 kilo polohrubej múky
2 prášky do pečiva
200 gramov mletého maku
Trochu masla a hrubej múky na vysypanie formy

Na krém a náplň budete potrebovať:

950 gramov mascarpone (môžete nahradiť iným čerstvým syrom)
500 gramov bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
1 žĺtok
130 gramov múčkového cukru
3 lyžice vanilkového cukru
200 gramov malín
500 gramov marhúľ

Postup:

Najprv si pripravíme cesto na korpus. Maslo, cukor a vaječné žĺtky vyšľaháme mixérom do peny. Pridáme múku, prášok do pečiva a mlieko. Následne vypracujeme z bielka sneh a opatrne vmiešame do cesta. Nakoniec vsypeme mak. Aby sme získali štyrii kusy korpusu na jednotlivé poschodia, vytrieme a vysypeme dve tortové formy s priemerom 28 centimetrov a rovnomerne ich naplníme cestom. Pečieme zhruba 30 – 40 minút v predhriatej rúre na 180°C. Medzitým si pripravíme krém. Do misky vložíme mascarpone, jogurt, žĺtok a oba druhy cukru a vyšľaháme do hladka. Hotové korpusy necháme vychladnúť a obidva vodorovne rozkrojíme tak, aby nám vznikli štyri rovnaké pláty. Tie potom natrieme krémom, naplníme ovocím a postupne vrstvíme na seba, až vznikne torta. Výsledný dezert ozdobíme zvyšným makom a tými najkrajšími kúskami marhúľ a malín.

Tip: Marhule a maliny jednoducho nahradíte iným ovocím, na ktoré máte zrovna chuť. Maková torta chutí skvele napríklad tiež s jahodami a nektárinkami.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.