Orechy a oriešky...

...sú pochúťkou bez akejkoľvek úpravy; no ako sekané, mleté, v podobe pasty či masla môžu výrazne zjemniť a ozvláštniť chuť mnohých jedál. Para orechy , oriešky kešu, píniové oriešky, pekanové orechy, makadamové orechy. 

orechy19

Para orechy alebo tiež brazílske orechy pochádzajú z tropických pralesov rozkladajúcich sa okolo Amazonky. Plody para orechov sú veľké asi ako ľudská hlava a obsahujú približne 20 veľmi tvrdých do seba poskladaných trojhranných orechov. Problémom je, že sa ťažko rozbíjajú a ich jadro rýchlo podlieha zmenám, pretože obsahuje až 65 percent oleja. Brazílske orechy však možno ľahko strúhať a mlieť, pričom dokážu celkom dobre nahradiť mandle.

Tieto orechy sú síce najmastnejšie, ale patria k najhodnotnejším. Predstavujú významný zdroj selénu, a tým sa radia k potravinám, ktoré priaznivo vplývajú na imunitný systém, srdcovo-cievne ochorenia, rakovinové ochorenia a problémy s pokožkou a vlasmi.

Oriešky kešu rastú vo vrcholovej priehlbine stromu, ktorý je americkým príbuzným pistácie a manga. Kešu oriešky sa upravujú pražením (v rotačnej peci) a konzumujú sa zvyčajne solené. Do vareného jedla sa pridávajú až v závere prípravy. V južnej Indii sa z kešu orieškov vyrába maslo, ktoré sa používa na zahusťovanie omáčok.

Píniové oriešky sú vlastne semiačka šišiek rôznych druhov pínií. Na Strednom Východe sa píniové oriešky pridávajú do rôznych sladkostí, plniek a pilafov; v Španielsku a Taliansku sa pridávajú do jedál zo zeleniny a omáčok pesto (na zahustenie). V Amerike sú zasa obľúbené píniové oriešky máčané v čokoláde.

Pekanové orechy sú americkou variantou vlašských orechov a patria k najchutnejším jedlým orechom. Predávajú sa v škrupinke, ktorá je tenká a ľahko sa rozlomí; vďaka vysokému obsahu oleja (70 percent) rýchlo podliehajú zmenám. Pekanový orech je dezertným orechom, ktorý sa konzumuje v pôvodnej podobe alebo solený; hodí sa tiež do múčnikov a cukroviniek. Nemajú toľko výživných látok ako vlašské orechy, ale pôsobia antioxidačne a znižujú hladinu zlého cholesterolu.

Makadamové orechy (Queenslandské orechy) pochádzajú zo severovýchodnej Austrálie. Obsahujú množstvo tuku a preto rýchlo podliehajú skaze. Konzumujú sa v pôvodnej podobe alebo solené; používajú sa aj pri výrobe cukroviniek

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.