Taliansku kuchyňu...

Napísal femme, Mecom 22. január 2020

...charakterizujú nádherné vône, vynikajúce chuťové zážitky a perfektné servírovanie. V medzinárodnej ponuke má talianska kuchyňa jednoducho nezastupiteľné miesto. Pizza, špagety a espresso už dávno nepatria len k dovolenkovým spomienkam... Talianske špeciality sú v ponuke takmer kdekoľvek; stali sa trvalou súčasťou medzinárodnej kuchyne.

Samozrejme, metamorfujú: napríklad americký zvyk (žiaľ, nielen americký) "zaliať" pizzu kečupom, považujú Taliani takmer za zvrátenosť... A aj ďalšie skutočnosti talianskej kuchyne sú celkom iné, než si našinec myslí: šaláty sa v Taliansku "dotvárajú" len octom a olejom, cestoviny považujú Taliani za predjedlo a hlavné jedlo majú najradšej bez prílohy, ryby sa v Taliansku konzumujú len v prímorských oblastiach a ideálnym dezertom je pre Talianov ovocie. S malou nadsádzkou sa dá povedať, že v Taliansku sa priam hystericky trvá na kvalitnej káve a sladké dezerty si domorodci doprajú kedykoľvek.

Cesto na Focacciu sa podobá cestu na pizzu a je vyrobené z múky, oleja, vody, soli a droždia.  Focaccia viac nakysne  oproti pizzovému cestu a má väčšinou štvorcový tvar. Aby sa zamedzilo tvoreniu bublín na povrchu cesta, pekári cesto často prepichujú nožom. Existujú rôzne regionálne varianty, na severozápade Talianska je napríklad obľúbená sladká verzia, focaccia dolce, ktorá sa skladá zo základného cesta zľahka posypaného cukrom, alebo sa pridajú hrozienka, med či iné sladké prísady. Existuje focaccia alla Genovese (z Janova) alebo focaccia alla Messines, z Messiny. Ďalším rozšíreným variantom je focaccia z provincií Bari, Brindisi, Lecce a Taranto. Klasická focaccia sa pripravuje s čerstvými paradajkami a často tiež olivami, zemiaková focaccia s hrubšími zemiakovými plátkami a biela focaccia so soľou a rozmarínom.

Vynikajúcou časťou talianskej kuchyne je "ante paste": zapekané rajčiny, paprika, vyprážaná špargľa... a k tomu šalát a biely domáci chlieb.
Samostatnou chuťovou kapitolou je talianske rizoto, ktoré je pravdepodobne tým najlepším, čo sa dá z ryže urobiť.
A ešte je tu polenta, t.j. krupicová (pšeničná, pohánková alebo kukuričná) kaša so syrom. Jednoduché a výborné! Určite ochutnajte!

Aj "mäsožrúti" si prídu v Taliansku na svoje... Ryby sa tu pripravujú rýchlo a jednoducho; Taliani obľubujú najmä grilované či fritované ryby dochutené olivovým olejom, cesnakom a bylinkami. Ostatné druhy mäsa, ktoré sa v Taliansku konzumujú, sú spravidla jemné a mladé (teľacina, jahňacina, hydina...); všetko pripravené vynikajúcim spôsobom. Prehliadnuť tiež nemožno výbornú parmskú šunku!

foccacia_mecom

FOCACCIA S MORČACOU šunkou

INGREDIENCIE:

80g Zvolenská morčacia šunka Mecom Premium 
400 g hladkej múky
1 sáčok sušeného droždia
10 g soli
3 PL olivového oleja
250 ml teplej vody
cherry paradajky
vetvička rozmarínu

Postup:

Ako prvé si v teplej vode rozmiešame droždie. Necháme pár minút postáť.

V miske si zmiešame múku, soľ, 3 PL olivového oleja a pridáme vodu s droždím. Premiešame a vypracujeme hladké cesto. Misku si vytrieme olivovým olejom, vložíme do nej cesto, obalíme olejom a necháme kysnúť na teplom mieste cca hodinu. Po hodine si preložíme do plechu. Prstami spravíme do cesta jamky a tie vyplníme šunkou, paradajkami a rozmarínom. Polejeme olivovým olejom, posolíme a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 25 minút.

Dobrú chuť!

Zdroj recept a foto: Mecom

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.