V skratke o obľúbenej bryndzi

Počuli ste už o letnej bryndzi? Vedeli by ste ju rozoznať od tej klasickej? Prezradíme vám pár zaujímavosti o tejto lahodnej pochúťke z ovčieho mlieka. Môžeme použi) nielen k príprave slovenských halušiek, nechajte sa inšpirovať našim receptom.

kravicka 0819

1. Špecifiká letnej bryndze

Bryndza sa rozdeľuje predovšetkým na letnú a zimnú. Letná sa vyrába z hrudkového syra vyrobeného z čerstvo nadojeného ovčieho mlieka zhruba od Veľkej Noci do konca septembra. Zimná bryndza sa vyrába zo skladovaného ovčieho hrudkového syra v období od októbra do do Veľkej Noci. V rámci letnej bryndze je špecifická známa májová bryndza.

2. Hľadajte oválnu pečiatku

V prvom rade dobu trvanlivosti, potom názov výrobku, či sa zhoduje s tým, čo si chcem naozaj kúpiť a či je vyrobená na Slovensku. Tento údaj sa nachádza v oválnej pečiatke (znaku), kde musí byť napísané SK a nejaké číslice a potom EU. SK znamená, že bryndza bola vyrobená na Slovensku.

3. Čerstvosť je najdôležitejšia

Spotrebiteľ sa môže v obchode zorientovať iba podľa toho, čo je napísané na obale. Rozhodujúci je názov výrobku a doba spotreby. Spotrebiteľ by si mal dávať pozor na to, aby si kúpil naozaj „bryndzu“. Výrobky so zloženým názvom, napríklad „babičkina bryndza“, „bryndza od baču/od valacha/od pastiera“, bryndziarka a pod. nie sú skutočnou bryndzou. Je to iba akási napodobenina, úplne iný výrobok.

4. Pravá slovenská

Slovenská bryndza má chránené zemepisné označenie a na Slovensku sa jej vyrába minimálne množstvo. Našej slovenskej sa však žiadna iná nevyrovná práve pre jej lahodnosť.

5. Dôležitosť skladovania

Po zakúpení je najlepšie ju dať do chladničky a skladovať pri teplote +2 až +8 C°. Odporúčame ju však skonzumovať čo najskôr po zakúpení. www.slovenskemlieko.sk

bryndza pexels

Bryndzové knedlíky so slaninou

P o t r e b u j e m e : 250 g bryndze, 100 g krupice, 150 g strúhanky, 2 vajíčka, 100 g slaniny, soľ.

P o s t u p : Bryndzu vymiešame s krupicou, strúhankou, vajíčkami a soľou na tuhé cesto. Lyžicou vykrajujeme knedlíčky, ktoré varíme vo vriacej osolenej vode asi 6 - 8 minút. Podávame s vyškvarenou slaninkou.

Bryndzová torta

P o t r e b u j e m e : 4 - 5 ks hrubších palaciniek
Plnka: cca. 2 cibule (udusit), 250 g bryndze, 2 trojuholníkove mäkké syry, 2 lyžice smotany, v troche mlieka rozmiešať 2 lyžičky solamylu (plnku dobre vymiešať), strúhany syr (eidam).
Zálievka: cca. 1 dcl mlieka, 1 vajce, 1 lyžička solamylu, postrúhany syr.

P o s t u p : Do vymastenej tortovej formy postupne poukladáme palacinky, bryndzovú plnku, postrúhaný syr. Ukončíme palacinkou, na ktorú vylejeme v mlieku rozmiešané vajce, postrúhaný syr, solamyl. Podľa vôle je možné ochutiť jemne rôznymi bylinkami, prípadne inými korenimani. Dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 10 minút prikryté, potom cca. 10 minút odokryté. Ako obmenu je možné použiť aj špenátovu plnku s cesnakom a solamylom.

Zdroj foto: Pexels

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.