Zabudnite na instantnú kávu: Ako si vybrať kvalitnú kávu s dokonalou chuťou?

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, dajte zbohom instantnej káve. Nahraďte ju radšej šálkou čerstvo namletej kvalitnej kávy, ktorej chuť a aróma vás dostane.

kava zrnka19

Žiaden kávový expert alebo barista nenakupuje kávu v supermarketoch. Dôvod je pomerne jednoduchý, skutočne kvalitnú kávu by ste tam hľadali naozaj ťažko. Aj napriek vábivým reklamám, instantná káva nepatrí k nápojom, ktoré by ste si mali dopriať každý deň, práve naopak.

Na výrobu „nesky“ sa totiž zvyčajne používajú nekvalitné kávové zrná a ak sú navyše uskladňované vo vlhkom a teplom prostredí, hrozí, že sú plné toxínov. Tie potom produkujú plesne, čo sa môže negatívne odraziť na našom zdraví. Naopak, kvalitná káva má silné antioxidačné účinky, znižuje hladinu glukózy v krvi a pôsobí preventívne pri ochoreniach pečene. Nehovoriac o aróme a chuti, ktorá je s instantnou kávou neporovnateľná. Čo teda robí dobrú kávou naozaj dobrou a podľa čoho si ju vyberať?

Kvalita zŕn je základ

Tie najvyššie štandardy na kvalitu a zdravotné benefity dosahuje organické pestovanie. Kávovníky nie sú pri takomto pestovaní vystavené potenciálne škodlivým chemickým látkam, napríklad pesticídom či priemyselným hnojivám.

Dnes mnohí z nás vyhľadávame bio produktyv tomto prípade sú to väčšinou ručne zbierané kávové bôby, nie mechanicky, čo umožňuje výber len tých najkvalitnejších kávových zŕn. Každá takto vypestovaná káva by mala mať špeciálny medzinárodný certifikát, ktorý potvrdzuje splnenie najprísnejších noriem na organické pestovanie. Pokiaľ sa ním výrobca pochváliť nemôže, zrejme nejde o stopercentne organický produkt.

Kedy začína byť káva stará?

Chuť zatuchnutej kávy pozná asi každý. Dôvod je často prozaický, kávové zrná sú jednoducho staré. Odborníci na kávu tvrdia, že káva chutí najlepšie do 14 dní (najneskôr do 3 týždňov) od praženia, potom jej kvalita prudko klesá. Toto je problém najmä veľkých a medzinárodných spoločností, ktoré si nechávajú kávové zrná pražiť často zo starých zberov a dokonca aj na opačnom konci sveta.

Do obchodov sa potom dostanú balenia, pri ktorých nemáte šancu zistiť, kde a hlavne kedy došlo k praženiu. Našťastie, kvalitnú kávu si dnes môžete kúpiť už aj od slovenských výrobcov. Niektorí z nich využívajú menšie lokálne pražiarne, vďaka čomu sú kávové zrná čo možno najčerstvejšie. Neplatí to však pre všetkých, pri návšteve predajne sa preto nepýtajte len na krajinu pôvodu kávových zŕn, ale aj na to, kde a kedy ich výrobca pražil. Veľa vám to o kvalite kávy napovie.

Praženie je alfou a omegou kvalitnej kávy

Pri pražení ešte zostaneme. Aj tie najkvalitnejšie kávové zrná môžu vyjsť nazmar, ak praženie výrobca podcení. Ako vlastne tento dôležitý proces prebieha? Zelené kávové zrná sa najskôr dôkladne usušia a potom putujú do bubna pražiarne, kde menia svoju farbu na hnedú. Vďaka zložitým chemickým procesom získavajú to najpodstatnejšie – svoju nezameniteľnú chuť a arómu.

V praxi sa využíva niekoľko typov praženia, od svetlého, ktoré sa vyznačuje kyslosťou, až po tmavé, pre ktoré je typická zase horkosť. V európskych krajinách obyvatelia preferujú väčšinou zrná z tmavého praženia, v USA a Škandinávii dominuje svetlé praženie.

Nameľte si kávové zrná doma

O kvalite kávy rozhoduje aj mletie. Ak si chcete so šálkou kávy dopriať čo najlepšiu chuť a arómu, kávové zrná by ste si mali mlieť doma sami a tesne pred varením. Pozor si dajte na nerovnomerné mletie, ktoré je  často spôsobené čepeľovitými mlynčekmi. Do domácnosti sa výborne hodia ručné mlynčeky s keramickými kameňmi, do väčších prevádzok zase elektrické s kónickými kameňmi.

Ak si neviete pomôcť sami, vyberte sa do špecializovaného obchodu s kávou, kde vám poradia pri výbere, príprave či čistení. Je pravda, že takéto kávy i mlynčeky sú cenovo náročnejšie, no rozdiel v chuti a aróme spoznáte okamžite.

Pozor na zmesi káv a obaly

V predajniach sa najčastejšie stretnete s dvoma druhmi kávy – arabica a robusta. Arabica obsahuje menej kofeínu, no zato má bohatšiu paletu chutí a je podstatne drahšia. Ak preferujete veľkú dávku kofeínu za menej peňazí, siahnite po robuste s horkastou chuťou. V obchodoch sa stretnete aj so zmesami týchto dvoch káv.

Často prevažuje 100 % arabica, vtedy je zmes vhodná na prípravu espressa, kapučína či café latté. Informácie o pomere, teda koľko percent tvorí arabica a koľko robusta, by ste mali nájsť na obale kávy.

Ak tam tento údaj chýba, reálne hrozí, že v kávovej zmesi bude iba lacnejšia robusta alebo veľmi nekvalitné zrná druhu arabica. Pri kúpe si tiež všímajte, ako sú kávové zrná zabalené. Kvalitná káva by mala mať hermeticky obal s jednocestným ventilom, ktorý prepúšťa vzduch iba jedným smerom – von a nie dnu. Dôležité je aj skladovanie u vás doma, kávu odložte na suché a chladné miesto.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.