Med

Do 9. storočia sa v Európe sladilo výhradne medom. Potom ho pomaly začal nahrádzať trstinový cukor, ktorý sa do Európy rozšíril zo Stredného  Východu. Bol však až do 17. storočia veľkou vzácnosťou, z tohto dôvodu med zostával na našom území univerzálnym sladidlom aj „liečivkou“.

plast vcely 17

Včela medonosná (Apis mellifera) pochádza z miernych a subtropických pásiem Európy, Afriky a Stredného Východu. Hniezdi v tmavých  a uzavretých priestoroch, čo neskôr umožnilo preniesť včelstvá do úľov. Včely z Ázie si na rozdiel od včiel medonosných stavajú hniezda vo voľnej prírode.

Naši pradávny predkovia vyberali med z hniezd divých včiel, o čom svedčia jaskynné maľby v Španielsku, v južnej Afrike a v strednej Indii. Najstarší záznam o chove včiel v úľoch sa našiel neďaleko Káhiry v meste Sakára asi z roku 2400 p.n.l.. Približne 1000 ročný med sa stále nachádza v múzeu Dokki.

ROZŠÍRENIE VČELÁRSTVA

Chov včiel sa rozšíril v rôznych krajinách sveta v rovnakom čase. Na strednom Východe vyrábali úle z hliny, v Egypte mali tvar slamených košov a v súčasnosti sa pri stavbe úľov používa hlina, íl, drevo, pne zo stromov alebo vydlabané tekvice.

Nektár z kvetov, ktorý zbierajú medonosné včely (Apis mellifera) je základnou zložkou pri vzniku medu. Med je zložený z 80% cukru (fruktóza a glukóza), v menších množstvách sú zastúpené sacharóza, maltóza a iné zložené cukry, rastlinné kyseliny, minerálne soli a ďalšie látky.

AKO SA HODNOTÍ MED

Dobrý med spoznáme podľa 3 faktorov – farba a hustota, vôňa a chuť. Farbu ovplyvňujú kvety, ale hustota je prácou zručnosti stáčania z plástov. Necukrové zložky medu určujú jeho farbu, kým obsah cukrov ovplyvňuje jeho štruktúru ( čistý – tekutý, stuhnutý – kryštalický).

Med vyrobený z jedného kvetu a jednej oblasti či krajiny, je vždy drahší, na rozdiel od medu zo zmesi kvetov alebo z rôznych zemepisných oblastí. Med od včiel je jedinečný a nedá sa nahradiť, pretože jeho napodobeniny sú ľahko rozpoznateľné.

Med zo stromov - úle sa nachádzajú v oblastiach s jedným druhom stromov: Poľsko (lipa), Maďarsko (agát), Španielsko a Izrael (med z pomarančovníkov je krémovobiely s výraznou chuťou), Austrália (eukalyptus)

Med z kvetov – úle sa starostlivo umiestňujú na miesta s vyhľadávanými kvetmi. Rozpoznávame med lúčnych kvetov, med z rozličných kvetov, z ďateliny (zelenkavobiely s delikátnou vôňou aj chuťou) alebo šedivníka, ktorý má nezameniteľnú výraznú chuť.

Bylinkový med – vôňu byliniek zintenzívňuje horúce slnko, preto sú veľmi vyhľadávané bylinkové medy z oblasti Stredomoria. Z Francúzska pochádza obľúbený levanduľový med či provensalský bylinkový. Med sa vyrába zo zmesi byliniek alebo z jednotlivých druhov: rozmarín, oregano a tymián, známy je grécky tymiánový med s intenzívnou arómou, chuťou a jantárovou farbou.

Zaujímavosti...

... V Británii v dobe bronzovej používali včelí med z úľov na odlievanie bronzu.
... Včelí vosk sa do dnešných dní používa pri výrobe sviečok.
... Fascinácia životom včelích kolónií prinútila človeka, aby ich mohol sledovať. V 30. rokoch 19. storočia včelár Thomas Nutt postavil niekoľko úľov s vežičkami a sklenenými vežičkami.
... Včelárom robia vrásky, niektoré poľnohospodárske plodiny (repka olejná, horčica), ktoré veľmi výrazne ovplyvňujú príchuť medu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.