Vytlačiť túto stránku

Vytvorte si kuchyňu podľa učenia Feng Šuej

Napísal kristína Chudá 08. júl 2021

Vo  feng-šuej je kuchyňa považovaná za jednu z najdôležitejších miestností pre zdravie, šťastie a bohatstvo. Kuchyňa je jedna z trojice izieb, ktoré vytvárajú dobrú energiu v domácnosti! Ak ste sa naučili základy feng-šuej, môžete svoju kuchyňu ľahko zmeniť na upokojujúci priestor plný pozitívnej chi. 

Pozrite si niekoľko tipov pre famóznu feng šuej kuchyňu.

Umiestnenie

Prvou zásadnou vecou je presvetlenie miestnosti. Tak, ako vždy,  najvhodnejšie je prirodzené svetlo, teda to denné, slnečné. Kuchyňa by mala preto mať veľké okná, aby sa svetla do nej dostalo čo najviac. V kuchyni – hlavne v časti, kde sa najviac pracuje na príprave jedla (doska na krájanie, sporák,…) by malo byť svetlo čo najjasnejšie. Keď sme už pri sporáku, predstavuje kuchyňa vo vašom dome oheň s prvkami feng-šuej. Kuchyňa v strede domu tak symbolizuje oheň útočiaci na srdce  domu, ktorý môže do vášho priestoru vniesť smolu a energiu. Dobré rozloženie feng-šuej uprednostňuje umiestniť kuchyňu v zadnej časti domu v južnom alebo juhozápadnom rohu, alebo keď už severnú alebo severovýchodnú časť.

Čistota je základ

Feng-šuej zdôrazňuje čistotu a dekompresiu, aby v kuchyni dobre prúdila dobrá energia. Keď budete mať špinavú kuchyňu, vytvorí sa vo vašom priestore negatívna energia, ktorá sa potom môže odraziť na zdraví členov rodiny. Preto nezabudnite dôkladne vyčistiť spotrebiče, kachličky či pracovné dosky. Využite výhody skrytých úložných priestorov, ako sú zásuvky, háčiky na vnútornej strane skriniek a špajzu, aby bolo všetko v poriadku.

Farby

Pokiaľ ide o maľovanie kuchyne feng šuej majte na pamäti, že kuchyňa predstavuje element ohňa, preto sa vyhnite červeným a pomarančovým farbám, pretože tie môžu spôsobiť energetickú nerovnováhu v miestnosti. Vyhýbajte sa modrej a čiernej farbe, pretože oheň a voda sú protichodné živly. Teda aké sú ideálne farby? Žlté a béžové farby elementu Zeme, ktoré súvisia so zdravím a vzťahmi.

feng_shui_kitchen21

Kuchynská linka

Máte nad skrinkami v kuchyni voľný priestor? Feng šuej preferuje vyplnenie priestoru, čiže kuchynské skrinky až po strop. Prečo? Pretože sa tak môže zachytiť negatívna chi a prach, ktorý potláča pozitívnu chi. Ak nemáte skrinky až na strop, vyplňte otvorený priestor rastlinami alebo kuchynským dekórom, aby ste zabránili zhromažďovaniu negatívnej energie.

Spotrebiče v kuchyni

V prvom rade všetky spotrebiče, ktoré máte v kuchyni musia byť funkčné. A to do najmenších detailov. Napríklad vodovodný kohútik nesmie kvapkať. S odtekajúcou vodou by pomaly odtiekla aj vaša finančná stabilita a prosperita. V kuchyni sa stretávajú dva prvky – dve základné energie, ktoré sú ale v neustálom konflikte medzi sebou. No práve pre zabezpečenie funkčnosti kuchyne sa tomuto konfliktu nedá vyhnúť. Ide o oheň (všetky spotrebiče, ktorých primárnou funkciou je tvorba tepla – šporák, kávovar, kanvica…) a o vodu (tu patrí napríklad umývadlo, umývačka, ale aj chladnička…).

Ohnivé a vodné spotrebiče by nemali byť navzájom pokope, ale mali by mať dostatočný odstup. Ak to nie je možné (čo sa môže stať pri starších kuchyniach), pokúste sa ich oddeliť pevnou priehradou – najlepšie z drevného materiálu. Ak si kuchyňu ešte len plánujete a máte na to priestor, umiestnite tieto prvky čo najďalej od seba. Vtedy bude mať energia priestor na zdravé prúdenie.

Nože mimo dohľadu

Ostré nože môžu vzbudiť pocit nepohodlia a spôsobiť zlú chi. Udržujte v kuchyni pohodu tak, že nože uložíte do zásuviek, nie do stojanov na nože.

Nočné svetlá

Tmavá kuchyňa predstavuje zlé zdravie. Zabráňte vstupu zlej čchi do vašej kuchyne pomocou malého nočného svetla v jednej zo skriniek. Toto nepretržité svetlo evokuje prvok ohňa, ktorý udržuje pozitívnu a zdravú energiu v kuchyni - dokonca aj v noci.

Majte na pulte misku s ovocím

Miska s ovocím znamená hojnosť a zdravie. Jednu nechajte na kuchynskej linke naplnenú citrusovými plodmi, aby ste dosiahli optimálne chi. Pre ešte väčšie šťastie feng šuej majte  v miske deväť pomarančov,  pretože číslo deväť je vesmírne číslo.


https://www.extraspace.com/blog/home-organization/room-organization/create-a-feng-shui-kitchen-with-these-design-tips/