Vytlačiť túto stránku

Pripravte sa na grilovaciu sezónu

Napísal Hornbach 06. máj 2021

Žiadny teplejší víkend sa nezaobíde bez grilovania. Predtým ako rozpálite gril naplno, mali by ste ho správne pripraviť na sezónu. Odborník z Hornbachu radí, načo myslieť pred prvou letnou grilovačkou. 

grilovanie_0521

Inšpekcia je základ úspechu

Váš gril sa nepoužíval dlhé mesiace, a preto je dôležité ho dobre skontrolovať. Ak stál celú zimu prikrytý vonku, hľadajte akékoľvek známky hrdze. Ak bol váš gril uskladnený v garáži, skontrolujte, či sa v ňom počas zimy neusadil hmyz alebo iné nečistoty.

Pri plynových griloch je tiež dôležité skontrolovať palivové potrubie. Ak ste po vizuálnej prehliadke nenašli žiadne praskliny, vyskúšajte jednoduchý test. „Pretrite palivové potrubie mydlovou vodou a zapnite plyn. Ak sa na hadiciach objavia bublinky, značí to prasklinu. Plyn opäť vypnite a poškodené potrubie vymeňte,“ odporúča David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

Dôkladné čistenie povrchov

Čistý gril, je dobre fungujúci gril. Vonkajšia časť grilu je vyrobená z rôznych materiálov, ktoré si vyžadujú odlišné spôsoby čistenia. Mydlová voda je najbezpečnejším čistiacim prostriedkom. Pokiaľ je povrch grilu pokrytý silnejšou nečistotou, používajte čistiace prostriedky určené na daný povrch. Nezabudnite na poctivé vyčistenie roštov, ktoré si zaslúžia veľkú pozornosť.

  • Gril na drevené uhlie

Pri grile na drevené uhlie nezabudnite vyprázdniť všetok popol a nespálené uhlie z misy po každom jednom grilovaní. Takto udržíte gril v dobrom stave a predĺžite tak jeho životnosť. „Moderné grily na uhlie sú zvyčajne vyrobené z vypaľovaného porcelánového smaltu. Na ich čistenie vám preto stačí jemný čistiaci roztok alebo mydlová voda. Ak na roštoch ostali zvyšky tuku alebo inej nečistoty, odstránite ich najlepšie spálením. Rozpáľte gril a nechajte všetky zaschnuté zvyšky na rošte spáliť. Rošt následne vyčistite pomocou čistiacej kefy na grily,“ hovorí odborník z Hornbachu.

  • Plynový gril

Plynové grily si zvyčajne vyžadujú viac času na čistenie ako grily na drevené uhlie, pretože majú viac častí. Ak chcete gril dôkladne vyčistiť, bude nutné ho rozmontovať. V prípade, že ste v minulej sezóne nevenovali dostatočnú pozornosť očisteniu roštov, bude nutné ich znovu vyčistiť. „Väčšinu častí plynového grilu postačí umyť vlažnou saponátovou vodou. Určite sa vyhnite agresívnym čistiacim prostriedkom a silným chemikáliám na odstraňovanie tuku. Rošty si pri každom druhu grilu vyžadujú osobitú pozornosť. Plynový gril najlepšie vyčistíte spálením zvyškov jedla a tuku. Rozpáľte gril na vysokú teplotu a počkajte približne 15 minút. Všetky zvyšky z predošlej sezóny sa zmenia na popol, ktorý jednoducho odstránite,“ radí David Benda.

  • Elektrický gril

Ak ste vlastníkom elektrického grilu, máte pokoj od veľkej údržby. Vykurovacie špirály majú vďaka vysokej teplote samočistiacu funkciu. To zabezpečí, že odkvapkávajúci tuk či šťava sa z povrchu ihneď vyparia. Rošty sú zvyčajne z teflonu alebo nehrdzavejúcej ocele, takže sa vyhnite kefám s kovovými štetinkami. Elektrický gril stačí jednoducho utrieť prostriedkom na jemné povrchy a máte hotovo. Niektoré tipy je dokonca možné umyť aj v umývačke riadu. Nezabúdajte na spodnú misu grilu, kam počas grilovania odkvapkáva tuk.

Zaobstarajte si nové doplnky

Nová letná sezóna je ideálnym časom na doplnenie grilovacích pomocníkov. „Dokonalá grilovačka sa bez kvalitného náradia nezaobíde. Náradie vám prácu s grilom uľahčí ale aj urýchli. Okrem tradičného príslušenstva ako teplomer, vidlice, obracačky či kliešte rozšírte svoju zbierku o lis na hamburgery, mriežku na ryby, kameň na pizzu alebo pečiace stojany na hydinu,“ radí odborník.

Nájdite horúce miesta nového grilu

Kúpili ste nový gril a neviete sa dočkať šťavnatých steakov? Skôr ako sa pustíte do grilovania zistite, kde má váš nový gril horúce a chladnejšie miesta. Ak nepoznáte tieto miesta, môže dôjsť k tomu, že mäso bude nedovarené alebo pripálené. „Rovnako ako rúry, každý gril (predovšetkým plynový) má svoje horúce a menej horúce miesta. Jednoduchý spôsob ako tieto miesta objaviť je pomocou chleba. Na rozpálený gril poukladajte plátky bieleho toastového chleba, zatvorte poklop a vyčkajte zopár minút. Následne gril otvorte a plátky chleba otočte. Plátky, ktoré sú opečené viac ako tie ostatné poukazujú na horúce miesta grilu,“ dodáva odborník z Hornbachu.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/