Vytlačiť túto stránku

Aké riady používať?

Napísal femme 30. jún 2008

Široké spektrum chorôb "vnucuje" stále nové a nové podozrenia... V spojení s Alzheimerovou chorobou sa k podozrivým "momentom" zaradil aj hliníkový riad.

>> Móda >> Aktuálne >> Aké riady používať?

Zistilo sa, že mozgové tkanivo pacientov s Alzheimerovou chorobou obsahuje 5 až 10 krát vyššiu koncentráciu hliníka ako mozgové tkanivo zdravých jedincov. Vznikol tak predpoklad, že hliník má svoj podiel na degenerácii neurónov, alebo že je dokonca pôvodcom ich degenerácie. No hoci hliníkové nádoby uvoľňujú isté množstvo tohoto prvku do potravy, škodlivosť hliníkového riadu nebola preukázaná - hliník totiž nemôže byť mechanicky prenášaný z krvi do mozgu.
Zaujímavá je však informácia potravinárskeho kódexu, podľa ktorej potravinárske stroje z hliníka a zliatin hliníka (s horčíkom, kremíkom, mangánom, meďou, železom či titánom) môžu byť použité iba pri krátkodobom kontakte so spracúvanými potravinami.

O škodlivosti teflónových nádob sa zatiaľ nepolemizuje. Dané nádoby sú upravené tenkým náterom zo vzácnych materiálov. V prípade hrubého zaobchádzania dochádza k ich povrchovému poškodeniu a odlupovaniu mikroskopických častíc; tie sa dostávajú do jedla a prejdúc tráviacim traktom, odchádzajú von z tela prirodzeným spôsobom.

Medené nádoby patria zväčša ku kuchynskému vybaveniu profesionálov; sú potiahnuté vrstvou nehrdzavejúcej ocele (v minulosti vrstvou cínu), pretože meď vylúčená do potravy počas varenia spôsobuje napínanie a zvracanie.

Tradičné železné nádoby majú zasa schopnosť "púšťať" železo do kyslých potravín (napríklad rajčín, jablkovej šťavy a pod.), na čo môže nežiaduco reagovať organizmus detí, dospievajúcich a žien v menopauze.

Pokiaľ ide o špeciálne plastové nádoby určené do mikrovlnnej rúry, neodporúča sa nahrádzať ich obyčajnými nádobami z plastu, pretože pôsobením tepla sa z nich vylučuje celý rad škodlivých chemikálií.