Vstavané alebo voľne stojace kuchynské spotrebiče?

10 tipov, ako vybrať a neprebrať. Či už sa chystáte zariadiť si vysnívanú novú kuchyňu, alebo chcete dať iskru existujúcej kuchyni modernejšími spotrebičmi, máte pred sebou veľa možností. Aby ste svoje rozhodnutie čoskoro neľutovali, máme pre vás šesťdielny seriál s užitočnými tipmi odborníka.

whirlpool_steamsense

Poradí, ako vybrať tie najvhodnejšie spotrebiče nie len do bežných kuchýň v bytoch, ale aj do tých celkom maličkých v garsónkach alebo naopak do veľkorysejších kuchýň, v ktorých môžete aj tancovať. Získate spoľahlivých pomocníkov, ktorí dobre zapadnú aj do vášho spôsobu života.

1.     Vstavané víťazia

Prvou otázkou, ktorú zvyčajne riešite, je voľba medzi voľne stojacimi alebo vstavanými spotrebičmi . „Vstavané spotrebiče získavajú stále väčšiu obľubu a pozvoľne nahrádzajú voľne stojace – to platí hlavne o sporákoch, ktoré postupne ustupujú samostatne ovládanej varnej doske a rúre s možnosťou umiestnenia v omnoho pohodlnejšej výške pásu. Kuchyne so vstavanými spotrebičmi tiež pôsobia estetickejšie: spotrebiče môžete dizajnovo dokonale zladiť a umiestniť nielen nad sebou, ale vo väčších kuchyniach aj v jednej pohodlnej horizontálnej línii. Niektoré, ako napr. umývačku alebo chladničku alebo aj odsávač pár, môžete prípadne úplne schovať,“ hovorí Darina Papáčová, odborníčka spoločnosti Whirlpool a dodáva:

2.     U rúr na pečenie si strážte veľkosť a senzorické funkcie„Vyhnete sa tiež škáram medzi nábytkom a voľne stojacimi spotrebičmi, ktoré uberajú cenné centimetre využiteľného priestoru. A naviac sú miestom, kde sa najskôr usadzuje prach, omrvinky a nečistoty, ktoré prakticky nie je možné odstrániť, bez toho aby ste spotrebiče odsunuli.“  Ten, kto si to skúsil, potvrdí, že to rozhodne nie je ani príjemné, a ak nemáte svaly ako Herkules, ani jednoduché. Vstavané spotrebiče sú naviac zvyčajne vybavené omnoho zaujímavejšími funkciami, ktoré vám podstatne zjednodušia každodennú rutinu v kuchyni. Rozhodne to platí napríklad pre varné dosky, rúry na pečenie a mikrovlnky. Ako teda zariadiť funkčné varné centrum?

Rúry sa líšia svojím objemom, a to podstatne. Ak si si chcete ušetriť nepríjemné prekvapenie, keď sa vám napríklad nedeľná kačica do rúry nevojde, zbystrite. „Väčšie rodiny alebo domácnosti, kde sa veľa pečie, rozhodne využijú veľké rúry so 73 litrami vnútorného objemu. Výhodné je aj to, že umožňujú piecť až na štyroch úrovniach naraz, bez toho, aby sa zmiešali chute a vône,“ radí Darina Papáčová a dodáva: „Sviatočným kuchárom v malých bytoch spravidla postačia spotrebiče s objemom okolo 40 litrov.“  

Ak v sebe máte dušu experimentátora, ale oceníte pomocnú ruku, pozvite si domov inteligentného asistenta. „Inteligentná technológia 6. ZMYSEL sníma pomocou senzorov dôležité parametre prostredia v rúre. A podľa zvoleného receptu automaticky nastaví – a tiež priebežne upravuje – čas, teplotu a u parných rúr aj vlhkosť vzduchu. Formou jednoduchých pokynov v češtine vás prevedie krok za krokom celým procesom prípravy jedla, takže sa môžete smelo pustiť aj do náročnejšej kulinárskej kreácie, na ktorú ste si zatiaľ netrúfli. Pokrm sa vždy podarí. Naviac pri čo najnižšej spotrebe energie,“ radí Darina Papáčová.

3.     Ak je to len trochu možné, siahnite aj po pare

Vedľa klasického pečenia a grilovania sa v rúrach stále viac zabývala aj para. Niet divu - tento skvelý kulinársky vynález vám zaistí sviežu chrumkavú zeleninu bez soli, lahodné, šťavnaté mäso aj nadýchané dezerty a ušetria vám až tretinu času. Zatiaľ čo pred rokmi boli parné rúry luxusnou záležitosťou, sú stále dostupnejšie. Táto investícia sa vám rýchlo vráti v podobe zdravého jedla aj netušených kuchárskych možností.

4.     Mikrovlnné rúry v rovnakom dizajne

V pare s rúrou na pečenie sa zvyčajne obstaráva aj mikrovlnná rúra – mala by byť od rovnakého výrobcu a v rovnakom dizajne, aby bola rovnaká farba nerezu aj skla a výsledný vzhľad jednotný a harmonický.

 5.     Multifunkční talenti

Niekedy sa môže stať, že máte málo miesta pre oba spotrebiče. V takom prípade je pre vás možno tou najlepšou voľbou multifunkčná mikrovlnná rúra, ktorá dokáže nielen ohrievať, ale i plnohodnotne piecť horúcim vzduchom ako tradičná rúra. A tiež grilovať alebo variť v pare pomocou špeciálnej nádoby. Môže aj zapekať a dokonca tiež smažiť do chrumkava - ako napríklad teplovzdušná fritéza. Túto unikátnu technológiu Crisp pre zapekanie do chrumkava, respektíve CrispFry pre teplovzdušné smaženie majú spotrebiče Whirlpool.

Možno, že je pre vás ako stvorená iná novinka – turbo rúra. „Kombinuje výhody tradičného a teplovzdušného pečenia a mikrovĺn. Predstavuje vlastne dva samostatné spotrebiče v jednom a nenárokuje si viac, ako 45 cm na výšku. S jej pomocou pripravíte veľa dobrôt za polovičný čas a zmestí sa aj do najmenšej garsónky,“ dodáva Darina Papáčová.

6.     Vyberte si flexibilnú indukčnú varnú dosku s automatickými funkciami

Varné dosky sú obvykle široké 60 cm, na trhu však nájdeme aj neštandardné rozmery, napríklad 65 cm alebo aj 86 cm s integrovaným odsávačom pár. Systém Power Management umožní pripojiť varnú dosku do bežnej siete na 230 V. Tieto kvalitné dosky vám naviac pomocou senzorovej technológie 6. ZMYSEL zjednodušia život v kuchyni vďaka automatickým funkciám, a tiež optimalizujú spotrebu energie.

Praktická je aj možnosť prepájať platne do väčšej bočnej alebo zadnej plochy podľa toho, aké veľké nádoby práve používate. A potom je tu ešte revolúcia menom FlexiSide a ChefControl. Prudko osmažte, pozvoľne poduste, udržujte v teple. A to všetko len posúvaním riadu po flexibilnej ploche varnej dosky, bez toho aby ste sa dotkli ovládania. Rýchle, praktické, intuitívne.

whirlpool_flexiside_chefcontrol

7.     Odsávač pár by mal mať dostatočný výkon

Typ odsávača vyberajte v prvom rade s ohľadom na veľkosť priestoru. Platí pravidlo, že odsávač by mal byť schopný vymeniť vzduch v celom vetranom priestoru najmenej 5x, lepšie však 10x za hodinu. „Veľmi účinné odsávanie je nutné najmä tam, kde je kuchynský priestor prepojený s obytnou zónou. To zaisťuje unikátne štrbinové odsávanie, tzv. Perimeter, keď je para spolu s dymom a nečistotami vedená po obvode tela vertikálneho alebo komínového odsávača a je tu intenzívne odsávaná. Štrbinové odsávanie je pri rovnakom výkone motora účinnejšie a tichšie až o 7 %.  Vertikálne odsávače Whirlpool majú naviac veľmi užitočný protikondenzačný systém, ktorý bráni zaroseniu sklenenej steny odsávača a stekaniu kondenzátu na varnú dosku,“ radí Darina Papáčová.

Ak sa varná zóna nenachádza pri stene, môžete siahnuť po niektorom priestorovom odsávači. Alebo po novinke – odsávači, ktorý môžete ukryť do pracovnej dosky, alebo ktorý je priamo integrovaný v modernej varnej doske.

8.     Umývačky riadu s vysokotlakovými tryskami vás zbavia predumývania

Moderná umývačka bez pochýb uľahčí každodenné fungovanie v kuchyni. Na trhu sú aj modely, ktoré dokonale umyjú a usušia plnú umývačku bežne špinavého riadu za 60 minút, a to vďaka unikátnej technológii PowerClean a aktívnemu sušeniu ventilátorom PowerDry. Jedinečná technológia PowerClean je vybavená vysokotlakovými tryskami, ktoré sa do nečistôt aj mastnoty poriadne oprú, takže už nemusíte ani silne znečistený riad dopredu predumývať. Naviac môžete uložiť veľký riad, ako hrnce a panvice, do zóny PowerClean nastojato, a tak získať v spodnom koši až 30 % miesta naviac. A nebojte, že sa riad prevrhne pri nápore vody – drží pevne na svojom mieste vďaka špeciálnym konzolám.

Ak je to možné, zvoľte klasicky širokú 60cm umývačku. Ak sa nezmestí, rozhodne siahnite po takej, čo má rovnaké špičkové technológie, ako jej širšia sestra - vrátane účinného umývania vysokotlakovými tryskami a príborovej zásuvky.

9.     Vstavané chladničky môžu aj prekvapiť vnútorným objemom

Už dávno nie je pravda, že vstavané chladničky nedokážu ponúknuť dostatočnú skladovaciu kapacitu. Zatiaľ čo štandardná kombinovaná chladnička pre vstavanie je vysoká 177 cm, na trhu sú i modely, ktoré pridávajú cenné litre úložného priestoru tým, že sú vyššie, a prípadne i širšie, čím dosiahnu až k hranici 400 l čistého vnútorného objemu. Ponúkajú tak až o 40 % väčšiu kapacitu, než štandardné vstavané chladničky, extra veľkú zásuvku na zeleninu a ovocie a praktickú nulovú zónu pre mäso, ryby a lahôdky. Aj tu vsaďte na modernú technológiu, ktoré sa postarajú o perfektnú kondíciu uložených potravín a zjednodušia odmrazovanie.     

10.  Jednoduchá údržba vám dá čas na lepšie veci

Veľa času vám ušetrí, keď sa spotrebiče dajú ľahko vyčistiť. Skvelé sú automatické čistiace funkcie nielen u rúr na pečenie, pričom ich čistenie je inak skôr za trest, ale napríklad aj u umývačiek. Veľmi pomôžu aj nanotechnologické úpravy povrchov rúr, mikrovlniek, varných dosiek a odsávačov pár proti otlačkom prstov, poškriabaniu a zmene farby.

Pečte, varte, chlaďte, umývajte – a odmeňte sa!

Kto by nemal rád darčeky! Keď už si budete obstarávať nové kuchynské vybavenie, prečo nezískať aj niečo naviac? Pri nákupe akýchkoľvek vstavaných spotrebičov Whirlpool od 1.10.2020 až do konca roka za 1000 Eur alebo viac sa môžete odmeniť darčekom v hodnote 100 Eur. Po registrácii na stránkach www.whirlpool.sk totiž získate kupón v tejto hodnote pre výber tovaru u partnerov Tesco, delimano.sk alebo TETA. Môžete si tak napríklad naplniť novú chladničku dobrotami, vybaviť kuchyňu malými domácimi spotrebičmi, alebo si kúpiť niečo pre vlastnú krásu v sieti drogérií alebo e-shope TETA. Viac na www.whirlpool.sk

Niečo naviac: Budete si do konca roka vybavovať kuchyňu novými vstavanými spotrebičmi? Potom je to pre vás jedinečná možnosť odmeniť sa darčekom v hodnote 100 Eur presne podľa vašej nálady. Ak totiž nakúpite od 1.10.2020 až do 31.12.2020 ľubovoľnú kombináciu vstavaných kuchynských spotrebičov Whirlpool aspoň za 1000 Eur, získate po registrácii na www.whirlpool.sk kupón na 100 Eur, ktorý vás oprávňuje k výberu ľubovoľného tovaru u partnerov Tesco, www.delimano.sk a Teta. V Tescu môžete nakúpiť veľký nákup, aby ste mohli v novej kuchyni hneď uvariť niečo lahodné. Alebo si môžete zakúpiť kvalitný kuchynský mixér alebo iného malého kuchynského pomocníka na delimano.sk. Tiež sa môžete nechať hýčkať niečím pekným zo siete drogérií TETA. Skrátka pečte, varte -  a odmeňte sa! Viac na www.whirlpool.sk/promo-akcie/

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.