Prísady

Pod prísadami (koreninami) rozumieme určité časti rastlín, ktoré sa používajú na zlepšenie chuti, vône a farby jedla, prípadne na jeho konzervovanie. V minulosti koreniny predstavovali luxus, dnes sú samozrejmou súčasťou väčšiny pokrmov - okrem iného i preto, že sa uznáva ich podporný význam pre funkciu trávenia.

woman_salat19

K najznámejším a najpoužívanejším koreninám u nás patrí:

Horčica - bola v stredovekej Európe asi jedinou koreninou, ktorú si mohli dopriať aj obyčajní ľudia na ochutenie svojej jednotvárnej stravy. Horčicu poznáme čiernu, hnedú a bielu. Semená bielej horčice (pestuje sa vo väčšine krajín mierneho pásma) sa používajú ako nakladacia korenina, hnedá horčica je dôležitým ochucovadlom v Indii. Dnes existuje mnoho druhov miešanej (pastovej) horčice, ktorá môže byť hladká alebo obsahujúca celé semená. Napr. nemecká miešaná horčica sa hodí k saláme, americká horčica k hamburgeru a šunke, tzv. červená horčica k jemným jedlám, champagne horčica ku koreneným jedlám atď. Horčica má mierne močopudné a povzbudzujúce účinky.

Kôpor - je nám známy predovšetkým ako súčasť nakladaných uhoriek a niektorých kyslých prívarkov. V škandinávskych krajinách sa pridáva do chleba, a tiež k zemiakovým a morským jedlám. Francúzi pridávajú kôprové semená do koláčov a zákuskov. Kôpor pomáha pri problémoch s trávením, v minulosti ho používali dojčiace matky na podporu tvorby mlieka.

Zeler - sa v potravinárskom priemysle pridáva do nakladanej zeleniny a rajčinovej šťavy. Pri domácej príprave jedál sa odporúča pridávať zeler do omáčok, polievok, vaječných pokrmov, k rybe, dusenému mäsu alebo ako posýpku na chlieb. Zeler údajne pomáha pri astme, zápale priedušiek, horúčkach, nadúvaní a chorobách pečene.

Paprika - sa pestuje hlavne v trópoch, kde je samozrejmou prísadou fádnej chute dominantných potravín: ryže (Ázia), fazule a kukurice (Mexiko), kasavy (z hľúz kasavy sa v Južnej Amerike vyrába múka). Čerstvá paprika je bohatá na vitamín C a pomáha pri trávení škrobových jedál. Veľké dávky papriky môžu vyvolať zápal žalúdka a čriev. Pálenie od papriky neutralizujte varenou ryžou, chlebom alebo fazuľou, v žiadnom prípade nepite tekutiny!

Rasca - je obľúbená predovšetkým v stredoeurópskej a židovskej kuchyni. Používa sa na ochutenie chleba, kapusty, polievok a syrov. V Alsasku sa napr. miestny syr Munster tradične podáva s malým tanierikom rasce. Vo Francúzsku sa zasa rasca pridáva do perníka. Rasca uvoľňuje nadúvanie, pomáha pri kolike (prudké bolesti brucha) a zápale priedušiek.

Fenikel - pestovali Rimania ako zeleninu a semená pridávali do omáčok (k mäsu), veriac, že fenikel zlepšuje zrak. Dnes je fenikel v Európe používaný ako tradičné korenie k rybe, ochucuje sa ním kyslá kapusta, nakladacia zmes k uhorkám a haringy. Fenikel môže pomáhať pri žalúdočných ťažkostiach, dýchavičnosti a zachrípnutosti.

Čierne korenie - malo v stredoveku cenu zlata. Používalo sa napr. na platenie nájomného, daní alebo ako časť vena. Čierne korenie je i dnes veľmi obľúbené a býva súčasťou mnohých jedál, hlavne mäsových vývarov a omáčok. Uvoľňuje nadúvanie a má močopudné účinky.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.