Vytlačiť túto stránku

Investícia, ktorá sa vyplatí

Napísal Trumpeter 24. júl 2019

Synonymom bohatstva a luxusu boli vždy drahokamy a drahé kovy. Zlato nekoroduje ani sa neopotrebúva a vzhľadom na svoju vysokú hustotu dokáže koncentrovať v malom objeme značnú hodnotu. Fľaša prémiového alkoholu sa môže zmeniť na tekuté zlato.

Cenu zlata určuje jeho nedostupnosť a obmedzené zásoby na zemi, takže nepodlieha krízam ani devalvácii meny. Pre veľmi podobné vlastnosti sa v súčasnosti za tekuté zlato označuje aj luxusný alkohol, ktorý sa stáva čoraz obľúbenejšou investičnou komoditou. 

Magický odlesk zlata uchvacoval ľudí odnepamäti. Egyptské sarkofágy faraónov, tróny a korunovačné klenoty európskych kráľov, bohatstvo ukryté v pyramídach Aztékov a Mayov, legendárne zlaté mesto Eldorado alebo obdobie zlatej horúčky na Klondikeu – každému sa na chvíľku zastaví dych a privrie oči pri takej predstave. 

acan premium spirits1

Alkohol ako investícia

Cena alkoholu sa odvíja od viacerých faktorov. Vo všeobecnosti je to hlavne popularita značky, počet vyrobených fliaš, vek a výnimočnosť samotnej fľaše. Čím je alkohol starší, tým je vzácnejší, lebo sa pri zrení odparuje. Svoje o tom vie aj Michal Bátora, slovenský Diplomático Brand Ambassador. Vo Venezuele sa priemerná teplota drží na viac ako 25 stupňoch Celzia a tento fakt si vyžiada veľkú daň. Konkrétne tú anjelskú. Každoročne totiž zo sudov zmizne až 8 % rumučo pri stotisíc sudoch nie je nezanedbateľné číslo.

Je samozrejmé, že pokiaľ má zákazník záujem o kúpu alkoholu ako investície, uvažuje o jeho zhodnocovaní v budúcnosti. Výhodou prémiových spiritov v porovnaní napríklad s vínami je, že nepodliehajú skaze ani pri dlhšom skladovaní, rovnako ako zlato. Nemôže sa stať, že by korok napadla pleseň, prípadne sa alkohol poškodil v sklade a prevoze. Odborníci odhadujú optimálny čas výnosu na 10 a viac rokov, čo pri niektorých vínach môže byť značné riziko. Portál WhiskyInvestDirect uviedol, že investori mali v rokoch 2011 až 2016 priemerný profit okolo 11,6 % ročne. A to už stojí za zmienku, keďže tento zisk je vyšší ako pri samotnom zlate.

Ako vybrať tú správnu fľašu

Trendom vo svete investičných spiritov je jednoznačne single malt whiskey, unikátne rumy a prémiové koňaky. Ideálne je vyberať si staršie fľaše, limitované edície, oceňované destilérky, prípadne už zaniknuté známe značky. Investori z celého sveta, no najmä z Ázie, majú veľakrát záujem o celé kolekcie prémiového alkoholu, kde ceny siahajú do desaťtisícov eur. Tieto kolekcie sa neskôr predávajú na špecializovaných aukciách aj za niekoľko stotisíc eur. 

Na Slovensko prináša prémiové značky alkoholu už od roku 1997 spoločnosť ACAN Premium Spirits. Portfólio firmy sa rozšírilo od nekomerčných značiek cez pivo a gin až po distribúciu svetoznámych značiek rumov ako Diplomático či Millonario.  

Práve Diplomático je v súčasnosti najpredávanejším prémiovým rumom na Slovensku, zainvestovať sa oplatí najmä do exkluzívneho radu Single Vintage, Ambassador alebo Distillery Collection No. 1, No. 2 a No. 3. Zberateľom a investorom sa mimoriadne vypláca ročník 1997 Diplomático Single Vintage, ktorého cena sa dnes začína na 2500 € pričom v čase jeho predaja bola cena do 100 €„Sme slovenská spoločnosť so slovenským kapitálom, ktorej cieľom je prinášať na náš trh jedinečné a svetovo uznávané destiláty tej najvyššej kvality,“vysvetľuje Andrej Slávik, Head of Marketing spoločnosti Acan Premium Spirits.

diplomatico rad

Majetok za dúšok 

Najdrahší rum sveta pochádza z Barbadosu, a to z roku 1780. Objavili ho v roku 2011 v pivniciach sídla Harewood House v Anglicku. Zaprášené police skrývali 28 fliaš rumu z 18. storočia. V dvoch aukciách v rokoch 2013 a 2014 sa potom predali spolu za 255 925 eur, čo je najviac, za čo sa kedy kolekcia rumu predala. Ak by išlo len o jednu fľašu, tak rekordérom je rum s názvom Legacy by Angostura, ktorý stojí hrdých  22 700 eur. Vyrobili ho pri príležitosti 50. výročia nezávislosti karibského ostrova Trinidad & Tobago v počte len 20 kusov. Ak sa sami nepovažujete za odborníka, spoločnosť ACAN Premium Spirits ponúka v nových priestoroch ACAN 44 Premium Spirits na Vysokej 16 v Bratislave širokú ponuku prémiových alkoholov, odborný servis, pomoc s výberom a, samozrejme, aj degustácie.