Vytlačiť túto stránku

4 kroky k detoxikácii

Napísal femme 27. jún 2019

Prejedanie dá zabrať nášmu telu. Odnesie si to naše trávenie, pleť a v neposlednom rade sa to vždy odrazí na postave. Nenásilná detoxikácia pomôže nášmu zdraviu a dokáže vyčistiť myseľ od chmúrnych myšlienok.

frutta orto 05 1000x600

1. Nezanedbávajte pitný režim, kombinujte kvalitné sypané čaje (zelený čaj, bylinkové čaje), čaj z čerstvého zázvoru, mäty piepornej a dostatok vody.

2. Zamerajte sa na zeleninu a ovocie.

3. Zvoľte si len jeden ovocný deň, pretože fruktóza je vo väčších dávkach nevhodná.

4. Doprajte si každý deň C vitamínovú bombu v rôznych formách.

- Žerucha siata je bohatým zdrojom vitamínov (C, B1, K, karotín, glykozidy, horčičnú silicu, síru, železo, vápnik a horčík). Tieto látky patria medzi antioxidanty, ktoré posilňujú našu imunitu, vyplavujú toxíny, pretože je prirodzene močopudná.

- Listová zeleniny:špenát, rukola. „Baby“ špenát je veľmi chutný aj za surova. Okrem blanšírovaného špenátu s cesnakom je veľmi chutný aj ľahko orestovaný na olivovom oleji.

- Surová kyslá kapusta pomáha prečistiť pečeň a dodá vášmu organizmu C vitamín. Pripravte si šalát z kyslej kapusty, nastrúhaného jablka a rasce.

- Červená repa napomáha peristaltike čriev, pomáha vylučovať toxíny z tela a dodáva telu energiu. Je chutná varená, zapekaná aj ako klasický šalát v sladkokyslom náleve s chrenom a rascou. Môžete si ju pripraviť aj obalenú v kukuričnej múke či krupici a orestovanú na olivovom oleji.

- Artyčoky sú stredomorská rastlina, ktorá sa objavuje už aj u nás. Obsahuje flavonoidy, sliz, inulín, tanín a vitamíny A a B, ktoré sa podieľajú na liečbe a správnej funkcii pečene. Artyčoky zvyšujú tvorbu žlče a jej vylučovanie, podporujú detoxikáciu pečene a vylučovanie moču. Konzumujú sa surové, varené alebo dusené, grilované či nakladané. Ich príprava je však zdĺhavá.

- Cesnak obsahuje sírne zlúčeniny, ktoré pomáhajú aktivovať pečeňové enzýmy a vylučujú toxíny z tela.

- Vitamín C v citrónoch napomáha detoxikácii organizmu a lepšie spaľuje tuky.

- Zázvor uľahčuje trávenie a preventívne pôsobí proti nádche a chrípke.