Vytlačiť túto stránku

Nedeľná klasika - chrumkavé kurča s neodolateľnou vôňou grilovačky

Napísal TS Weber 14. jún 2019

Kurča rozhodne patrí medzi obľúbené grilované pochúťky. Keď ho naservírujete rodine ako nedeľný obed, navyše s posedením v záhrade, nikomu sa odtiaľ nebude chcieť odísť a zaručene si povedia o prídavok.

Ak spomeniete dieťaťu grilované kuriatko alebo ostrieľanému milovníkovi grilu opité kura, určite vám výber tejto pochutiny odsúhlasí. Stala sa totiž jednou z najlegendárnejších jedál v šírom svete grilovania a je známa pod všemožnými názvami po celom svete. S novým plynovým grilom Weber Spirit II navyše pripravíte tento skvelý obed či večeru ľahko a rýchlo – jeho obsluhu zvládnu a ocenia nielen grilovací začiatočníci, ale aj tí, ktorí boli doteraz verní grilom na drevené uhlie.

Viac ako kurča 

„Dôvodom, prečo sa táto metóda pečenia kurčaťa stala takou populárnou je, že pomáha udržať kuracie mäsko šťavnaté a krehké. Tekutina je tajomstvom šťavnatého výsledku – a môže to byť čokoľvek, od jablčného octu po červené víno či fernet. Samozrejme, ak grilujete pre deti, oceníte aj obyčajnú vodu v plechovke. A rošt na hydinu od firmy Weber tomu dodá úplne novú dimenziu. Kvôli nízkemu obsahu tuku sa kurča rýchlo stáva suchým, ale vďaka tekutine v plechovke sa vytvorí počas grilovania šťava, takže kurča zostane krehké a šťavnaté, zatiaľ čo horúčava z grilu urobí jeho kožu lahodne chrumkavú. A to je presne ten výsledok, ktorý chcete pri grilovaní kurčaťa dosiahnuť,“ radí šéfkuchár Weber David Izák.

Navyše ak siahnete po plynovom grile, neoľutujete. Okrem toho, že váš gril bude pripravený jediným stlačením tlačidla a vy tak nebudete musieť čakať s prázdnym žalúdkom na rozpálenie uhlia, vaše jedlo bude mať rovnako lahodnú chuť typickú pre jedlo grilované na drevenom uhlí. Ako je to možné? Nový plynový gril Weber Spirit II má totiž patentovaný systém aróma koľajníc Flavorizer Bars, vďaka ktorému nerozpoznáte, že bolo jedlo pripravované na plyne. Kovové striešky zakrývajúce horáky zabraňujú vzplanutiu a odkvapkávajúce šťavy sa vďaka nim odparujú späť, aby vášmu pokrmu zaistili typickú dymovú chuť. Navyše výkonné a spoľahlivé nerezové horáky zaistia to najdôležitejšie – vysokú teplotu ľahko a rýchlo.

Zázračný stredový rošt

Okrem toho novinkový gril Weber Spirit II obsahuje prepracovaný vyberateľný systém Gourmet GBS System, ktorý skvelo distribuuje teplo po celej ploche a súčasne má vyberateľný stredový diel, ktorý je možné nahradiť množstvom doplnkov. Napríklad wokom, liatinovým hrncom na dusenie, stojanom na hydinu a ďalšími komponentmi, ktoré z vášho grilu urobia skutočnú vonkajšiu kuchyňu. Ak využijete teplotnú sondu iGrill, poľahky sa aj dozviete, kedy je vaše kuriatko mäkké, šťavnaté a pripravené na servírovanie.  

Práve funkčný rošt na hydinu, pozostávajúci z ihlice na napichnutie kurčaťa, uzáveru, ktorý sa montuje na krk a nádobky na tekutinu vám uľahčí zvoliť požadované množstvo tekutiny. Môžete si vybrať akúkoľvek tekutinu, kurča je stabilnejšie a rošt na hydinu od firmy Weber je vytvorený tak, aby ste si na ňom mohli uvariť aj zvyšok jedla. Experimentujte s rôznymi prílohami ku kurčaťu, ktoré tiež jednoducho pripravíte na grile – zemiaky, grilovaná zelenina, paradajky, mrkvičky.... Šťava a chuť kurčaťa dodá vašim prílohám extra chuť a dokonca ich môžete pripravovať súčasne. A navyše, rošt na hydinu nie je vytvorený iba pre kurča a jeho prílohy. Dá sa použiť na predjedlá, hlavné jedlá aj dezerty. Nedeľný obed už nebude len klasikou, ale kulinárskym zážitkom, ktorý si vaši spolustolovníci budú chcieť vychutnávať stále!

Ako pripraviť dokonalé kurča na grilovacom rošte:

1. Očistite kurča a ochuťte ho

2. Nalejte pivo alebo inú tekutinu do vnútornej časti stojana

3. Primontujte ihlicu a napichnite na ňu kurča

4. Vložte uzáver do krku kurčaťa a ste pripravení na grilovanie