Varné nádoby

Tak ako nastal pokrok vo vede a technike tak aj doba smaltových či hliníkových hrncov je preč. Dnes výrobcovia ponúkajú vysoko kvalitné nádoby na varenie.

>> Móda >> Aktuálne >> Varné nádoby

Neoddeliteľnou súčasťou kuchyne sú hrnce, v ktorých varíme. Nové typy hrncov sú jednoduchšie na údržbu vďaka povrchu, znižujú spotrebu tuku, môže sa v nich servírovať alebo ich dať do umývačky riadu.

Nerez
Kvalitné nerezové hrnce sú zo silnejšieho materiálu, opatrené termoakumulačným sendvičovým povrchom. Ľahko sa udržujú a odolávajú teplotným výkyvom. Jedlo sa v nich nepripaľuje a šetria energiu. Uvarené potraviny sa však neodporúčajú uchovávať dlhší čas v chladničke, aby neprebrali kovovú pachuť.

Základom chutného jedla je rýchla príprava, ktoré zabezpečujú najlepšie vodiče tepla. Takýmto vodičom je napríklad oceľ, na ktorú sa nanesú dve až tri vrstvy sklokeramickej hmoty a všetko sa to vypáli. Takýto povrch sa nazýva Silargen ® (výrobca Silit), v tomto prípade sa nepoužíva pri výrobe nikel ale len oceľ, preto je vhodný aj pre alergikov. Tento typ hrncov môžu mať 10 až 30 ročnú záruku, závisí to od počtu nanesených vrstiev.
Ušľachtilá nerezová oceľ zaručuje vysokú kvalitu, potraviny nepreberajú kovové pachy, ionty striebra , ktoré sa u tohto typu hrncov používajú bránia množeniu baktérií. Zaujímavosťou je, že plastové držadlá môžete dať do rúry na 250 °C.

Titánové hrnce
Kto hľadá kvalitu, mal by si zadovážiť tento typ hrncov. Základ tvorí 9 – 10 mm silného hliníka, ktorý je potiahnutý antiadhéznou vrstvou, potom je plazmovou metódou nanesená keramická medzivrstva s prísadou titánu. Práve prísada titánu zabezpečuje odolnosť proti mechanickému opotrebovaniu. K hrncom sa vyrábajú aj turbo pokrievky s teplomerom alebo nástavce z plastu, na ktorých varíte naraz viac druhov potravín. Vďaka nepriľnavosti povrchu jedlo pripravíte s minimom tukov a spevnené steny akumulujú teplo.

Teflon
Teflon® (PTFE - PolyTetraFluorEtylen) je patentovaný materiál firmy DuPont, ktorý umožňuje variť s minimálnym množstvom oleja a hrnce sú vhodné na všetky varné spotrebiče.
Vzhľadom na jeho obľúbenosť na trh sa dostávajú aj nekvalitné "teflónové" výrobky. Pravosť výrobku najľahšie zistíte tak, že panvica alebo hrniec nie je ľahká a cena je vyššia. Pri nekvalitných výrobkoch sa po čase materiál ošúcha, nakoľko kvalitný výrobok sa strieka v niekoľkých vrstvách.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.