Ryby a víno

Aké víno servírovať k rybám sladkovodným, morským, vareným, pečeným, grilovaným, vyprážaným? Aké víno servírovať k omáčkam? Čítajte...

>> Móda >> Aktuálne >> Ryby a víno

K sladkovodným rybám, ktorých domovom sú jazerá a rybníky (kaprom, sumcom) sa hodia tiché, mladšie biele vína a ružové vína; pri tučnejších rybách možno servírovať aj mladé, svieže červené víno. K riečnym rybám (pstruhom, šťukám) sa hodia tiché biele vína s delikátnou kyselinkou.

K veľkým morským rybám (tuniakom, žralokom) možno servírovať ružové vína a červené vína s nízkym obsahom trieslovín a vyšším obsahom kyselinky. (K ostatným morským živočíchom sa však červené víno vzhľadom na obsah trieslovín nepodáva.)

Pri rybách varených a dusených vo víne (na francúzsky spôsob) sa servíruje to isté alebo veľmi podobné víno ako sa použilo na varenie.

Pečené a grilované ryby vyžadujú ľahké biele vína s jemnou kyselinkou, prípadne jemný, mladý ružový klaret. K tučnejším druhom rýb možno podávať aj mladé, svieže červené vína s nízkym obsahom trieslovín a vyšším obsahom kyselinky alebo suché šumivé víno.

Vyprážané ryby sú pomerne ťažko stráviteľné a preto je vhodné servírovať k nim ľahšie vína, napríklad Gamay, Modrý Portugal.

K jemným druhom omáčok sa hodia jemné, suché biele vína.

Ku krémovým omáčkam sú vhodné suché šumivé vína, plnšie tiché biele vína a vína ružové.

Pikantné omáčky najlepšie dopĺňajú jemné, ľahké vína (mladý Müller-Thurgau, lahodný Modrý Portugal, talianske Chianti, francúzske Beaujolaise).

Pri syrových omáčkach sa uplatní napríklad vyzreté víno odrody Chardonnay alebo Alsaský rizling.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.