Koreniny (II.)

Vôňa a chuťové účinky korenia dokážu premeniť aj celkom jednoduchý pokrm na pozoruhodný gurmánsky zážitok. Stačí dodržiavať zásadu: všetko s mierou...

>> Móda >> Aktuálne >> Koreniny (II.)

Bazalka je nenahraditeľná v rajčinovej omáčke, šalátoch, polievkach... Podporuje trávenie.

Bobkový list dotvára chuť mäsitých pokrmov, bielych omáčok, marinád... V Starom Ríme sa nádejali, že veniec z bobkových listov chráni pijanov pred dôsledkami nadmerného požívania vína.

Curry/kari je zmes šiestich až ôsmych korení, ktorých základ tvorí koriander, čierne korenie, červené korenie, horčičné semienka a kurkuma; niektoré druhy kari korenia však obsahujú až dvadsaťpäť zložiek. Kari korenie sa objavuje aj vo forme pasty a pokiaľ je krajinou jeho pôvodu Anglicko, kvalitou si môžete byť istí.

Estragon je neodmysliteľnou súčasťou predovšetkým francúzskej kuchyne. Uplatňuje sa v šalátoch, marinádach, bylinkovom masle, aromatických octoch...

Chilli patrí do skupiny štipľavých paprikových korenín. Môže mať práškovú podobu alebo konzistenciu pasty. Pozor na drobné červené papričky v náleve - je to "výbušná" záležitosť!

Jalovec zaujímavo dochucuje hlavne tmavé druhy mäsa, údené mäso a zverinu.

Kapary (púčiky tŕnistého kríka) dochucuje rôzne druhy omáčok a majonéz.

Korenie čierne patrí najznámejším a najuniverzálnejším (tvorí tretinu celosvetového obchodu s korením). Najkvalitnejšie je čerstvo pomleté. Uplatní sa takmer v každom jedle.

Korenie biele je akoby "vyzlečené" čierne korenie - malé guličky čierneho korenia sú jednoducho zbavené drsného tmavého obalu. Biele korenie sa uplatňuje vo svetlých omáčkach, zálievkach a majonézach.

Korenie červené je prášok z malých červených papričiek. Červené korenie alebo cayenské korenie nahradzuje v jedle štipľavú červenú papriku.

Kurkuma je korenie intenzívnej žltej farby, ktoré pozitívne stimuluje činnosť pečene a zabezpečuje čistotu pleti. Patrí k základu kari korenia a uplatňuje sa hlavne v omáčkach.

Medovka patrí k voňavým bylinkám s mnohorakým uplatnením. V prvom rade upokojuje a uvoľňuje. Dochucuje kompóty, octy, medovinu, nakladané uhorky a mäsité jedlá.

Saturejka zjemňuje jedlá zo zveriny a hydiny, dochucuje šaláty, strukoviny a omáčky.

Šalvia patrí k šalátom, pečenej jahňacine, hydine či králikovi. Nemala by chýbať ani v plnkách, mletom mäse a údeninách.

Trebuľka je rastlina, ktorú si mnohí zamieňajú s petržlenovou vňaťou. Táto jarná bylinka dobre ladí zo všetkými jarnými jedlami - šalátmi, vajíčkami, polievkami, grilovanými rybami...

Yzop sa objavuje aj ako súčasť liečivých čajových zmesí. Aromatické, mierne horkasté lístky yzopu sa uplatnia v marinádach, šalátoch a pri pečenom mäse.

Stopkový zeler dopĺňa či nahrádza petržlenovú vňať. Ideálne dochucuje šaláty.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.