Vytlačiť túto stránku

Základné informácie o káve

Napísal femme 31. júl 2020

Pitie kávy patrí k spoločenským rituálom... Tvorí kulisy dôverným rozhovorom i dôležitým obchodným rokovaniam. Čo o nej vlastne vieme? Cesta kávového zrna od kávového kríka až k šálke kávy je dlhá...

kavove_zrna18

Surové kávové zrná majú sivozelenú, modrozelenú alebo žltozelenú farbu a veľmi slabú vôňu i chuť. Po zbere sa triedia a potom pražia v rotačných bubnoch pri vysokých teplotách (ide o plné, tmavé, stredné alebo svetlé praženie). Z tmavnúcich zrn uniká (v podobe pary) voda a zároveň sa uvoľňuje kávová vôňa.
Pražené zrná strácajú asi 20 percent z pôvodnej hmotnosti, získavajúc lesklý povrch (od olejov uvoľnených pri pražení); pričom tmavšie zrná sú krehkejšie. Upražené zrná sa rýchlo ochladzujú, aby sa znížila strata ich esenciálnych olejov. (Dlhé praženie znižuje kyslosť zrn a redukuje lákavú arómu) V poslednej fáze praženia sa ku kávovým zrnám môžu pridávať rôzne korenia (ďumbier, škorica, klinčeky...).
Na bledo upražené kávové zrná sú vhodné na prípravu kávy s mliekom, tmavšie zrná sa hodia na prípravu klasickej čiernej kávy a veľmi tmavé zrná sa používajú na prípravu trpkého espressa.

Kávové zrná je najlepšie mlieť tesne pred podávaním, pretože mletím sa uvoľňujú ich aromatické oleje; pričom jemne mletá káva si udrží vôňu dlhšie ako hrubo mletá káva. Častice jemne mletej kávy tvoria hustotu, do ktorej nemôže vniknúť vzduch spôsobujúci oxidáciu a stratu arómy; jemne mletá káva je však rýchlejšie vylúhovaná vodou a preto sa hodí na prípravu prekvapkávanej kávy. Drvená alebo prachová káva sa používa na prípravu pravej tureckej kávy (býva mútna, ale má veľmi intenzívnu vôňu).
Ak patríte k milovníkom aromatizovanej kávy, zomeľte čerstvé korenie (podľa vlastného výberu: škoricu, klinčeky...) a pridajte ho do stredne pomletej kávy; odporúča sa použiť 25g korenia na 500 g kávy.

Pre "veci znalých" milovníkov kávy sú kávové zmesi predávané bežne v obchodoch prakticky nekonzumovateľné... Skutočne kvalitnú, čistú kávu možno totiž kúpiť len u špecializovaných predajcov.
Pre základnú orientáciu treba vedieť, že: Kolumbijská káva má plnú, bohatú arómu a značnú silu, ale nie je horká - takou je káva Medelin; Excelsio má zasa zaujímavú, mierne orechovú príchuť. Keňská káva je pikantná, jemne kyslá, s ovocnou príchuťou. K najlepším patrí jamajská káva (Blue Mountain) - jemne kyslá, s bohatou orechovou príchuťou. Veľmi lahodná je kubánska káva - sladká, aromatická, s vôňou cédrového dreva.