Tancujúci, Teddy aj Zlatý: Medzinárodný deň gumových medvedíkov je po roku opäť tu

Leto je tu a s ním aj prázdniny plné zábavy. Spestrite si tieto dni a 15. júla oslávte Medzinárodný deň gumových medvedíkov, ktorí sa po generácie tešia obľube po celom svete. Významný je tento rok predovšetkým pre Haribo, najväčšieho výrobcu želatínových cukríkov, ktorý tento rok oslávi 100 rokov od svojho založenia.

Poznáte všetkých medvedíkov, ktorí patria do jeho rodiny?  

15. júl je aj na Slovensku už niekoľko rokov spájaný s gumovými medvedíkmi, ktorých sviatok na tento deň pripadá. Na gumových cukríkoch v tvare medvedíkov si tak pochutnávajú ľudia po celom svete, malí aj dospelí. Najväčším výrobcom a lídrom svetového trhu je v tomto segmente nemecká spoločnosť Haribo, ktorá tohto roku oslavuje úctyhodné jubileum. Poďme sa pozrieť na zaujímavosti z uplynulých sto rokov, kedy svetlo sveta uzreli prvé cukríky Haribo.

Od nuly k hviezdnym výškam

Hans Riegel sa narodil 3. apríla 1893 a najprv pôsobil ako cukrár. Už vo svojich dvadsiatich siedmich rokoch sa ale osamostatnil a 13. decembra 1920 založil vlastnú spoločnosť Haribo (akronym HAns RIegel BOonn). Počiatočný kapitál obnášal vrece cukru, mramorovú dosku, stoličku, kachle, medený kotlík a jeden valček. Aj napriek tomu zvládol relatívne rýchlo získať zákazníkov a už o tri roky neskôr si mohol dovoliť kúpiť auto, ktoré podstatne urýchlilo zásobovanie klientov. Veľkou oporou mu bola aj jeho manželka Gertrud, ktorá sa stala historicky prvou zamestnankyňou spoločnosti. Na začiatku museli všetci ukázať veľké nasadenie, každý produkt bol totiž do formy liaty ručne. Aj napriek tomu zvládali zamestnanci pripraviť aj 100 kilogramov cukríkov za jeden deň. Dnes sa ich po celom svete vyrobí za rovnaký čas 160 miliónov kusov.

Gumové medvedíky = okamžitý hit

Gumové medvedíky Haribo uzreli svetlo sveta po dvoch rokoch fungovania spoločnosti, teda v roku 1922. Vtedajšie figúrky tancujúcich medvedíkov z ovocného želé boli väčšie než dnešné Zlaté medvedíky, ale aj štíhlejšie. Aj tak sa rýchlo stali klasickou pochúťkou popri toľko obľúbených "sladkých čertíkoch". Dva kusy želatínových cukríkov v tvare medvedíkov stáli v kiosku, v tej dobe infláciou postihnutom Nemecku, len jeden fenig. V 30. rokoch sa rozrástla paleta výrobkov Haribo o ďalší prírastok – „príbuzného“ tancujúceho medvedíka, medvedíka Teddyho. Ten bol menší, guľatejší a inšpiráciou k jeho menu bol Theodor Roosevelt, prezident Spojených štátov, ktorý bol známy svojou záľubou v lovení medveďov.

haribo_tanzbaer_1922

Storočný rast

Sto rokov je skutočne dlhá doba, značke Haribo sa ňou však podarilo prejsť veľmi dobre. Až na vojnové roky, kedy sa vzhľadom na nedostatok surovín nasmerovala výroba k farmaceutickému segmentu, sa firme Haribo darilo stále rásť a vyvíjať nielen technológie, ale aj najrôznejšie druhy nových želatínových cukríkov, cukríkov zo sladkého drievka či podpory predaja. V roku 1960 sa naviac zrodila skutočná legenda, tancujúcich medvedíkov nahradili dnes už legendárne Zlaté medvedíky, ktoré sa po generácie tešia obľube, a to dodnes.

15. júl, deň gumových medvedíkov

Oslávte tretiu júlovú stredu Medzinárodný deň tak obľúbených cukríkov. Zvolíte rokmi overenú kvalitu alebo vyskúšate letnú edíciu medvedíkov Goldbären Summer – edition s príchuťami exotického ovocia? Zapojiť sa naviac môžete aj do veľkej rodinnej súťaže o zážitky podľa vlastného výberu, viac informácií sa dozviete na www.haribo100rokov.sk.

1 Komentár

  • Komentár Ľudmila Hraskova %AM, %09 %433 %2020 %09:%júl napísal Ľudmila Hraskova

    Teodor Roosevelt

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.