Vytlačiť túto stránku

Čo variť v zime?

Napísal femme 06. január 2020

Zima, to nie sú iba dovolenky, zimné športy a plesové hýrenie, to sú aj zakáľačky, fašiangové šišky, fánky a podobné "nebezpečenstvá". Čas fašiangov, ktorý nastupuje po sviatku Troch kráľov, určite nie je to pravé obdobie na striktnú diétu.

bag_food1200x800

Organizmus sa dokonca v zime bráni výraznejšiemu odbúravaniu tuku a preto je lepšie sústrediť sa na to, ako svoju hmotnosť nezväčšovať a stravovať sa pritom čo najzdravšie. V zimnom období by na jedálnom lístku nemalo chýbať mlieko, syry, (prípadne) chudé mäso, dostatok zeleniny a ovocia. Veľmi významnou zložkou zimného jedálneho lístku sú tiež strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica), ktoré obsahujú množstvo bielkovín; kvôli prítomnosti celulózy sú však ťažšie stráviteľné (pred varením ich treba poctivo na 24 hodín namočiť; do vody, v ktorej sa budú strukoviny variť, nie je vhodné pridávať soľ, pretože dochádza k zničeniu vitamínov skupiny B).

Zakáľačkové pokrmy obsahujúce krv ponúkajú plnohodnotné bielkoviny a aj vzhľadom na prítomnosť železa sa pre organizmus stávajú vítaným zdrojom živín. Zdrojom minerálnych látok sú zasa vnútornosti (držková, pľúcka na kyslo, restovaná pečienka, tlačenka...). Čo je dôležité, viaceré z uvedených jedál možno doplniť veľmi zdravou kvasenou kapustou!

Fašiangy, samozrejme, nezabúdajú na milovníkov sladkého... No s konzumáciou tradičných (mastných a sladkých) šišiek a fánok opatrne! Ak sa chystáte na ich prípravu a patríte k začiatočníkom, mali by ste vedieť, že pri príprave týchto pochúťok musí byť v kuchyni teplo a všetky prísady treba nahriať, aby cesto dobre vykyslo. Že neviete, prečo sa do šišiek dáva rum? Dôvodom nie je skrytý alkoholizmus kuchárov, ale efekt dvíhajúceho sa cesta, pretože alkohol sa po vložení cesta do horúceho tuku začne vyparovať. Na povrchu múčnika sa potom vytvorí ochranná vrstva, ktorá bráni ďalšiemu prenikaniu tuku. Šišky sú vďaka tomu ľahké a kypré.