Vyvarujte sa strate energie na jeseň

Aj keď je farebná, môže byť vyčerpávajúca. Jeseň je totiž obdobím, kedy sa vraciame do náročného režimu plného pracovných povinností a k takmer nekonečnému sedeniu za pracovným stolom. Študenti zase nastúpia do kolotoča učenia sa a príprav na skúšky. 

unava1019

Po príjemnom lete plnom slnečných dní, ktoré nás nabíjali energiou, prídu tie sychravejšie, a také, ktoré väčšinou strávime v  kanceláriách a príbytkoch. Je preto nevyhnutné pripraviť sa na väčšiu únavu a predchádzať vyčerpanosti. Práve v tomto období si veľa ľudí častejšie dopraje šálku kávy, alebo energetický nápoj. Ako je to s ich konzumáciou? 

Jesenné obdobie je špecifické aj tým, že sa mení intenzita svetla. Vplyvom skoršieho stmievania sa začne ľudské telo vylučovať viac hormónu melatonín, ktorý utlmuje ľudskú aktivitu. Človek tak  automaticky pociťuje akoby menej energie. Je správne staviť počas náročného pracovného dňa na kofeínové nápoje?  

Mnoho ľudí neprávom považuje energetické nápoje za nepriateľa. Je dobré vedieť, že majú funkčný charakter. To znamená, že pomáhajú pri pocitoch únavy, alebo v prípade, ak človek potrebuje extra dávku energie. Poskytuje ju v prvom rade cukor, kofeín je zodpovedný za stimuláciu organizmu. Je však dôležité myslieť aj na to, že jedna šálka kávy obsahuje rovnaké množstvo kofeínu ako 250 ml plechovka energetického nápoja. Kofeín sa pritom nachádza aj v sóde, čaji a dokonca aj v čokoláde. 

„Najčastejšími zložkami energetických nápojov sú popri kofeíne aj taurín, ktorý potláča psychickú únavu a podporuje koncentráciu. Ďalej sú to vitamíny, ktoré prispievajú k zníženiu vyčerpania a únavy (vitamíny B2, B3, B5, B6, B9, B12 a C). Žiadna z týchto zložiek používaná v štandardných dávkach nemá negatívny vplyv na zdravého dospelého človeka,“ vysvetľuje Peter Stanko, odborník na výživu a dietológiu. 

Výrobcovia energetických nápojov však vždy umiestňujú na svoje obaly varovanie, že sa majú ako ktorékoľvek iné, užívať s mierou. Tu sú ďalšie upozornenia, ale aj odporúčania, ako tieto nápoje správne konzumovať:

Zdravý človek môže bez rizika vypiť 2 plechovky energetického nápoja za sebou (2x250 ml = 160mg kofeínu)  

Jednorazové dávky kofeínu do 200 mg nepredstavujú riziko. Toto množstvo nevyvoláva žiadne zmeny v krvnom tlaku, krvnom obehu myokardu, telesnej teplote a rovnováhe vody. Okrem toho nezhoršuje výkon pri športových činnostiach.  

Energetické nápoje obsahujú vždy rovnaké množstvo kofeínu

Každá plechovka energetického nápoja obsahuje štandardné množstvo kofeínu. Zákazníci majú možnosť vždy si skontrolovať presné množstvo, ktoré skonzumujú pri jednej dávke. Preto je dôležité sledovať si jeho denný príjem. Pri pití kávy nemáme k dispozícii také presné údaje, keďže množstvo kofeínu v priemernej šálke sa môže líšiť v závislosti od metódy prípravy.

Energetické nápoje podporujú mozgovú činnosť a schopnosť sústrediť sa

Štúdia potvrdila, že energetické nápoje naozaj podporujú funkcie mozgu ako je pamäť, pozornosť a reakčný čas. Zároveň energetické nápoje s obsahom vitamínov a taurínu majú početné prospešné účinky na správanie. V jednej takejto štúdii, kde účastníci pili energetický nápoj s obsahom kofeínu (75mg) a cukru, sa zistilo, že energetické nápoje výrazne zvýšili hladinu energie a zlepšili reakčný čas. 11 dobrovoľníkov sa podujalo na experiment simulácie šoférovania pri únave. Ich reakčný čas a schopnosť zostať na dráhe sa výrazne zlepšila, najviac sa tak udržala 2 hodiny po požití nápoja.

Kofeín MÔŽETE prijímať aj poobede

Niektorí ľudia sa vyhýbajú kofeínovým nápojom v popoludňajších hodinách, aby predišli nežiaducim vedľajším účinkom ako je nespavosť, poruchy spánku a pod. Takáto opatrnosť je však z veľkej časti neopodstatnená. Telo spracuje kofeín relatívne rýchlo. Účinky je cítiť čoskoro po požití, no sú dosť krátkodobé. Pečeň - orgán, ktorý je najviac zodpovedný za rozklad kofeínu, spracuje po približne 4-5 hodinách už polovicu jeho prijatej porcie. Po 8 hodinách dôjde k rozkladu až 75 % spomínaného stimulantu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.