Vytlačiť túto stránku

Veľký príbeh malého kvietka

Napísal LP 12. september 2019

Na začiatku bola túžba pestovať si vlastné bylinky. Rajec spolu s LEROS sa preto tento rok pustili do nevídanej expedície a zrodil sa Projekt Kamilka. V panenskej prírode Rajeckej doliny rozosiali na jar tisíce semiačok harmančeka. 

Ani ich nezasypávali hlinou, aby mali na vyklíčenie dostatok svetla, ale nechali ich pekne v moci prírody, aby sa v nich zrodil voňavý harmančekový život. Žiadna chémia, všetko v harmónii s miestnou nedotknutou prírodou.

Harmanček potrebuje na vyklíčenie a bohatý rast okrem slnečného svetla aj dostatok vody. Tento rok však bolo v apríli mimoriadne sucho a v máji zase nadpriemerne daždivo, takže to so semienkami nevyzeralo veľmi ružovo. Našťastie, všetky sily prírody v Rajeckej doline sa spojili, polia zazelenali a neskôr aj zakvitli voňavým kvietkom so žltým srdiečkom a bielou sukničkou.

Počas celého leta, ako harmanček postupne zakvital, ho dobrovoľníci z Rajeckej doliny pozbierali špeciálnymi hrebeňmi. Zbierali sa iba celé, nepoškodené kvety, so stopkou najviac 2 cm a tie sa potom v tenkej vrstve sušili na suchom mieste v tieni, tiež priamo v Rajeckej doline.

A prečo si harmanček získal takú priazeň v Rajeckej doline a aj dnes sa považuje za jednoznačného kráľa medzi liečivými bylinkami? Má široké protizápalové, dezinfekčné a ukľudňujúce účinky, uvoľňuje kŕče a zvyšuje potenie, preto sa odpradávna používa na liečbu všakovakých neduhov. S blížiacou sa jeseňou určite oceníte silu harmančeka aj vy. Veľký príbeh malého kvietka nájdete aj na stránke www.projektkamilka.sk.

rajec harmancek

PRODUKTOVÝ TIP: Rajec Harmanček 

Voňavým harmančekom zakvitla toto leto aj Rajecká dolina. Rajec spolu s LEROS v nej vlastnoručne rozosiali tisíce harmančekových semiačok a vypestovali bylinky pre unikátne spojenie s pramenitou vodou, ktorá tu má svoj domov.  Už na jeseň 2019 sa môžete tešiť na limitovanú novinku RAJEC Harmanček. www.projektkamilka.com.