Vytlačiť túto stránku

Na prázdniny so štíhlou líniou

Napísal NATUREHOUSE 29. jún 2019

Leto je krásne obdobie celého roka, ale nedá sa užiť si ho so všetkými potešeniami čo prináša, a zároveň dúfať, že stále zapneme svoje obľúbené džínsy, či sukňu. Prvým opatrením je popremýšľať, kde na vás číhajú nástrahy. 

pool woman18

Priberáte po nekonečných večerných grilovacích večierkoch s priateľmi alebo sú to skôr poháre sladko vyzretého stredomorského vína? Milujete letné plážové drinky alebo ste vášnivými záhradkármi a sezónu dozrievajúceho ovocia sa chystáte spracovať do ríbezľových koláčov, džemov, sirupov?

Pre záhradkárov

Sezóna plná ovocia a zeleniny sa ponúka ako príležitosť dobiť sa zásobou nutričných látok z čerstvo konzumovaného ovocia k bohatým desiatám a ľahko spracovanej zeleniny do letných šalátov alebo pečených či grilovaných zmesí. Zvlášť ovocie s prímesou zeleniny alebo bylín môžeme spracovať do lahodných smoothie, ktoré je možné príležitostne konzumovať aj ako ľahkú náhradu jedla. Koláčiky som vymenila za čučoriedkový crumble, s ktorým skonzumujete veľa flavonoidov a antioxidantov, zato málo rafinovaných sacharidov, ktoré sú prítomné iba v podobe krusty z ovsených vločiek s troškou medu so škoricou. Ovocie sladím výhradne stéviovým sladidlom PECVA. Rovnako je to aj so zaváraním džemov, použite čo najmenšie  množstvo trstinového cukru a pridajte spomínanú stéviu.

Pre milovníkov grilovania

Milovníkom grilovania poradíme, aby premýšľali predovšetkým nad voľbou grilovacích surovín. Odporúčam sa vyvarovať konzumácii ťažkých steakov v neskorých večerných hodinách. Namiesto toho si môžete ugrilovať napríklad pražmu alebo zubáč a. Nedojedajte sa chlebom, ale pripravte si grilovanú špargľu, pečené papriky alebo kukuricu. Grilované letné jabĺčka a cibule budú lahodiť s bravčovou panenkou. Ak budete grilovanie kombinovať s alkoholom, potom musíte počítať s tým, že môže zvyšovať vašu chuť jesť viac ako obvykle alebo naopak to preháňať s kvaseným tekutým cukrom v podobe ďalšieho pohára navyše.

Pre cyklistov a vodákov

Ak ste zapálenými cyklistami alebo vodákmi, bude potrebné jedlo naplánovať dopredu. Musíte totiž počítať s tým, že na obľúbených cyklistických či vodáckych zastávkach veľa zdravého jedla nekúpite a párky s horčicou a limonádou vám nepomôžu. Na jednodňové výlety si do fľaše pripravte riedené smoothie a používajteho namiesto iontového nápoja. Na dlhšie túry si nakúpte niekoľko nutrične vyvážených tyčiniek SLIMBEL SYSTEM, ktoré sú schopné nahradiť jedlo a doplniť potrebné množstvo bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov.  Zapíjajte ich dostatočným množstvom vody. Pribaľte aj niekoľko ďalších porcií výživnej desiaty ako sú orechy, ďatle alebo iné nesírené sušené ovocie (domáce sušené jablká bez pridaného cukru). Pri celodennej športovej aktivite musíte doplňovať zásobyglykogénu. Výborné sú tiež pudingy SLIMBEL SYSTEM, ktoré stačí v šejkri rozmiešať s vodou prípadne mliekom. Tieto tipy sa budú hodiť aj pre priaznivcov otvorených hudobných festivalov, kde je taktiež výber dostupného jedla veľmi obmedzený.

Pri pobyte u vody

Ak cestujete na juh za slniečkom, počas cesty môžete využiť desiaty v podobe tyčiniek a pudingov SLIMBEL SYSTEM. Na dovolenke pri mori sa spravidla môžete tešiť z chutného stredomorského jedálnička a bohatej ponuky zeleniny, rýb a plodov mora. Ak ste šťastným majiteľom pobytu all-inclusive, potom na tanier ako prvé vždy naservírujte všetko od zeleniny, čo nájdete v ponuke, doplňte ju chudým mäsom alebo rybou, ráno šunkou alebo vajciami. Ponúkané jogurty využite ako príležitosť zamiešať si do nich porciu vlákniny FIBROKI a namiesto dezertu si doprajte 3 sušienky FIBROKI. Banán a sladká broskyňa z ovocnej misy sú tiež skvelým dezertom!

Drinky pre štíhlu líniu

Nezabudnite, že letné drinky môžu byť chutné aj bez alkoholu. Vyskúšajte napríklad nealko Piňa Coladu, ktorou ohromíte každú dámsku návštevu alebo si pripravte nealko Mojito z instantných čajových nálevov z produkcie NATURHOUSE. Či už si z poradne prinesiete čaj LEVANATINFUNAT TÉ VERDE alebo DRENANAT, do džbánku s vodou si rozpustite dve až štyri čajové lyžičky (pre viac osôb) rozpustného prášku a zamiešajte. Pridajte čerstvé bylinky ako je mäta alebo medovka. Môžete použiť aj morské riasy wakame, pretože obsahujú o 10-20% viacej minerálnych látok než bežná zelenina.  Nakrájajte čerstvé, starostlivo oprané alebo bio limetky, pomaranče, citróny alebo jahody.Byliny nechajte s ovocím lúhovať, občas zamiešajte.

Autorka: Bc. Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR