Vytlačiť túto stránku

Pigmentové škvrny

Napísal femme 09. január 2017

Na vzniku pigmentových škvŕn sa podieľa niekoľko faktorov, ktorým môžeme predchádzať, iné nie sme schopní ovplyvniť. Stále však platí, že odstraňovanie pigmentových škvŕn je beh na dlhú trať a najskôr treba odstrániť ich príčinu.

pigment face1200x700

Týmto dermatologickým problémom trpí väčšina belochov, hlavne po päťdesiatke. Objavujú sa na miestach, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu. Vznikajú ako výsledok nadmernej tvorby kožného pigmentu melanínu v kožných bunkách (melanocytoch) a vo väčšej miere sa objavujú v ženskej populácii.

Príčiny ich vzniku je zložité vystopovať, najčastejším dôvodom býva spomínané časté slnenie, kedy UV žiarenie prechádza pokožkou a stimuluje pigmentáciu buniek v koži. Dôsledkom toho dochádza k zvýšenej tvorbe melanínu, vďaka čomu sa postupne začnú tvoriť malé oválne pigmentové fľaky. Vznikajú aj v miestach jaziev po zápalových ranách a akné, dôsledkom staroby, hormonálnych zmien behom tehotenstva alebo menopauzy a vplyv má aj genetika. Ide o dedičné pehy, ktoré vznikajú okolo tretieho roka veku a najvýraznejšie sú v období puberty. Vzniknúť môžu aj v dôsledku používania niektorých parfumov a kolínskych vôd. Éterické oleje v nich s kombináciou so slnečným žiarením môžu vyvolať vznik škvŕn.

Odstraňovať pigmentové škvrny je najlepšie počas jesene a zimy. Krémy na bielenie pokožky sú vhodné na pigmenty v povrchových vrstvách kože. V krémoch sa zamerajte na rastlinné výťažky vŕby bielej, kórejského gaštanu, ázijskej rastliny takary obecnej, japonského zeleného čaju a morských rias. Medzi kyselinami vedie v boji proti pigmentovým škvrnám kyselina azelaová a glykolová, glycyrrhetinová čistá kyselina kojová. Chemický peeling je ideálny v prípade hyperpigmentácie spôsobenej hormonálnymi zmenami. Pri ošetrení dochádza k zlúpaniu starej vrstvy pokožky pomocou regeneračných roztokov. Ďalším prejavom hyperpigmentácie je melazma. Objavuje sa na tvári a sú to o väčšie tmavé oblasti na pleti. Vzniká ako následok nadmerne produktívnych melanocytov. Vyskytuje sa na lícach, čele, línie čeľuste a oblasti okolo úst. Jedným zo spúšťačov je nadmerné slnenie, vysoká citlivosť buniek kože, hormonálna antikoncepcia alebo tehotenstvo. Okrem používania bieliacich prípravkov pri melazme, je potrebné sa čo najviac vyhýbať slnečnému žiareniu. IPL alebo intenzívne pulzné svetlo sa absorbuje v koži obsahujúcej pigment a vďaka tepelnej energii dôjde k zničeniu pigmentovej škvrny. Laserové ošetrenie na odstránenie pigmentových škvŕn a LED diódové polarizované zelené svetlo sa odporúčajú absolvovať v jesennom a zimnom období na špecializovaných pracoviskách.

3 komentárov

  • Komentár Laura %PM, %23 %649 %2020 %14:%nov napísal Laura

    Aj ja mam Lipogel k5, úplna spkojnosť :)

  • Komentár terezia %PM, %20 %592 %2020 %13:%júl napísal terezia

    ja mam lipogel k 5 špičkový je :)

  • Komentár Eva %PM, %26 %592 %2019 %13:%dec napísal Eva

    mam kremik proti nim z notina od avene a je brutalny