Vytlačiť túto stránku

Pohľad do dejín depilácie

Napísal KR 10. jún 2016

Holenie v súčasnosti patrí u väčšiny žien k najčastejším kozmetickým úpravám, s príchodom leta sa ale stáva ešte aktuálnejšie. Vedeli ste, že kedysi na to slúžili ostré kamene alebo obklady so žieravinou?

Počiatky holenia pokožky siahajú hlboko do histórie. Už praveké ženy používali primitívne holiace predmety ako ostré kamene či lastúry. V starom Egypte si obľúbili teplý vosk a v antickom Grécku a Ríme sa tešili popularite rôzne depilačné zmesi, ktoré mnohokrát obsahovali netradičné prísady ako koziu žlč či netopieriu krv. V neskoršej dobe sa depilovalo napríklad obkladmi so žieravinou. Napriek tomu v stredoveku sa ľudia príliš neholili. Veľký zlom nastal až začiatkom dvadsiateho storočia, kedy sa ženy začali viac odhaľovať, a tak na ich tele pribúdali miesta, ktoré si pravidelne holili.

Konkrétne podpazušie patrilo k oblastiam, kde si ženy chĺpky dlho neodstraňovali. Prelom nastal až v roku 1915 - kedy magazín Harper's Bazaar zverejnil fotku modelky s vyholeným podpazuším. Tento trend sa v priebehu dvadsiatych rokov postupne rozšíril po celom svete. Dnes sa o tieto oblasti pravidelne stará 95 % žien.

Odvtedy sa ženy stretávajú s nepríjemnosťami, ktoré so sebou pravidelné holenie prináša. Jedná sa o suchú podráždenú pokožku, zarastajúce chĺpky či svrbivé červenkasté vyrážky. "Ženy sa často holia na dennej báze, čo prispieva k oslabeniu prirodzenej bariéry kože. Práve preto vzniká podráždenie, a to najmä na citlivých miestach akými sú slabiny alebo podpazušie. Na tieto oblasti odporúčam pravidelne používať šetrné prípravky zmierňujúce nepriaznivé dôsledky holenia. Pre pokožku podpazušia je vhodný napríklad antiperspirant Dove Original, ktorý sa vďaka obsahu ¼ hydratačného krému účinne a šetrne stará o citlivú pokožku podpazušia, "hovorí dermatologička MUDr. Michaela Blaško, PhD.

shaving 216

Pätoro správneho holenia
Značka Dove v spolupráci s dermatologičkou MUDr. Michaelou Blaško, PhD. zostavila pätoro pre správne holenie, vďaka ktorému je možné zmierniť podráždenie pokožky.


1. Ostrá ako britva
Ak sa holíte žiletkou, vždy myslite na to, aby bola dostatočne ostrá a meňte ju zhruba po každom treťom použití. Začervenané miesta na pokožke má obvykle na svedomí práve tupá žiletka.

2. Neponáhľajte sa
Pred tým, ako sa pustíte do holenia, si doprajte približne 10-20 minútový teplý kúpeľ. Chĺpky potom zmäknú a nebudú klásť taký veľký odpor. Pri samotnom holení si nezabudnite starostlivo nastaviť teplotu vody, tá by mala byť vlažná.

3. Na smere záleží
Ak odstraňujete chĺpky proti smeru ich rastu, dosiahnete síce lepší výsledok, ale aj väčšie podráždenie. Depilujte vždy v smere rastu chĺpkov. Zabránite tak ich zarastaniu a svrbivým pupienkom.

4. Nechajte pokožku oddýchnuť si
V ideálnom prípade sa hoľte vždy večer, aby si pokožka mohla cez noc odpočinúť.

5. Ošetrujúce prípravky
Na často holené miesta používajte šetrné produkty, ktoré pokožku upokoja, hydratujú a nebudú ju ďalej dráždiť. Na oblasť podpazušia vyskúšajte napríklad antiperspirant Dove Original s ¼ hydratačného krému, ktorý pomáha jej regenerácii.