A` la Marilyn (II.)

Alfou a omegou starostlivosti o chrup je správne čistenie. Estetické vylepšenie zubov bielením má zmysel iba pri udržiavanom chrupe.

>> Móda >> Aktuálne >> A` la Marilyn (II.)

Ako si správne čistiť zuby?

- Predovšetkým si treba uvedomiť, že správne čistenie zubov trvá viac ako pár desiatok sekúnd; a okrem použitia zubnej kefky a zubnej pasty zahŕňa tiež použitie zubnej nite. K osobnému nadštandardu patrí používanie zubnej sprchy a kefky na čistenie medzizubných priestorov.
- Zubná kefka nesmie byť tvrdá, aby nedráždila ďasná; na výbere zubnej pasty príliš nezáleží (niektorí stomatológovia neodporúčajú zubné pasty s prídavkom drobných abrazívnych čiastočiek).
- Bežné, rýchle čistenie zubov "v blokoch" je povrchné a nedostatočné. Pri čistení treba zasiahnuť všetky časti zubov, sústrediac snahu na drobné plôšky a medzizubné priestory. Na ťažko dostupných častiach zubov sa rýchlo usadzuje zubný kameň (čo je vlastne nános špiny), ktorý si treba dať odstrániť aspoň dvakrát do roka.
- V rámci hygienickej prevencie možno využiť metódu tzv. pečatenia zubov (aplikuje sa na ťažšie dostupné zuby, hlavne u detí): špeciálnou hmotou sa "zalejú" nerovnosti zuba, čím sa zabráni usadzovaniu nečistôt. Táto metóda však nenahrádza čistenie zubov.

Zuby belšie ako sneh?

- Bielenie chrupu je tak trochu diskutabilná záležitosť: niektorí stomatológovia s ňou "nemajú žiadne problémy"; iní ju odmietajú z dôvodu zvyšujúcej sa citlivosti zubov, možného zápalu ďasien a poškodzovania zubnej skloviny. Potrebná intenzita bieliacej terapie je individuálna, rovnako ako dĺžka jej účinku (čaj, kávu, červené víno a cigarety "bieliaca námaha" vôbec nezaujíma...). Treba tiež vedieť, že bielenie zubov má zmysel iba pri správne čistenom a udržiavanom chrupe.
- Bežne dostupné "whitening" pasty farbu zubov nezmenia, iba vyleštia ich povrch a nie sú vhodné na dlhodobé používanie. O niečo väčší bieliaci účinok majú zubné pasty s 0,1 percentnou koncentráciou karbamid peroxidu, schopné rozpustiť niektoré pigmenty na povrchu zubov.
- Bielenie zubov pomocou "formičiek" pripomínajúcich snímateľné zubné "rovnátka" možno realizovať aj po domácky, no zodpovednejší stomatológovia to neodporúčajú. Príčinou nie je zisk (týmto úkonom zubní lekári až toľko nezarobia...), ale fakt, že pri danej metóde peroxid preniká do zubnej skloviny a drene.
- Ďalšou bieliacou alternatívou je americký vynález: "brite smile". V tomto prípade stomatológ nanesie na zuby gél s vysokou koncentráciou karbamid peroxidu (35 percent) a nastaví 90-minútové ožarovanie modrým svetlom.
- Najúčinnejšie a narýchlejšie je bielenie laserom: na zuby sa nanesie gél s obsahom karbamid peroxidu a pomocou lasera sa zahreje na 70 stupňov Celzia; tým sa dosiahne rýchly bieliaci účinok (na jeden zub stačí necelá sekunda). Danou metódou možno už pri prvej bieliacej terapii zlepšiť odtieň zubov až o 25 percent.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.