A` la Marilyn (III.)

Veľmi často sa vyskytujúcim "zubným problémom" sú odhalené krčky zubov, pričom nemusí ísť o známu paradontózu, teda chronický zápal tkaniva, ale...

>> Móda >> Aktuálne >> A` la Marilyn (III.)

...gingiválnu, čiže ďasnovú recesiu; čo, samozrejme, neznamená, že ďasná nekonvenčne vtipkujú na účet svojho majiteľa, ale že dochádza k ich ústupu, a to v dôsledku historického vývoja čeľustnej kosti. Uvedená párová kosť sa totiž za posledných tisíc rokov o niečo zmenšila, čím sa žuvacie svaly primkli bezprostredne k okraju ďasna; zatiaľ čo predtým boli od neho vzdialené 5 až 7 mm. Tak sa stalo, že pohyb žuvacích svalov sa začal prenášať aj na ďasno a tým nastalo jeho "strhávanie" (najviac odhalené sú krčky najväčšmi namáhaných zubov).
Zabrániť tomuto druhu poškodenia sa prakticky nedá; možno ho však vizuálne a pocitovo (odhalené krčky sú zvyčajne dosť citlivé) korigovať.

Zuby s odhalenými krčkami sa dajú vylepšiť nastavovaním fazetami, čím sa však opticky zväčšia. Citlivosť odhalených krčkov sa obmedzuje vypĺňaním špeciálnymi cementami. Najnovšou metódou úpravy odhalených krčkov je transplantácia tkaniva, ktoré je odobrané z inej časti čeľuste.

Prevencia odhalovania zubných krčkov? Veľa možností k dispozícii nie je... Napríklad členovia České parodontologické společnosti považujú za základ prevencie správnu techniku čistenia zubov, ktorá nesmie byť "traumatizujúca"; druhou dôležitou skutočnosťou je podľa nich vyrovnávanie vystupujúcich zubov (korých krčky sa začínajú obnažovať ako prvé) ešte v detskom veku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.