Pigmentové škvrny

...alebo takzvané pečeňové škvrny sú nepríjemnou kozmetickou chybou, ktorej príčinu vzniku je niekedy nemožné vystopovať.

>> Móda >> Aktuálne >> Pigmentové škvrny

Sfarbenie pokožky je podmienené viacerými skutočnosťami: jej hrúbkou, prekrvením, premastením, obsahom vody v pokožke a predovšetkým množstvom kožného farbiva - melanínu, ktoré je uložené vo zvláštnych bunkách najspodnejšej vrstvy pokožky. Toto farbivo môže byť rozdelené pekne rovnomerne alebo sa môže na niektorých miestach hromadiť a vytvárať kontrastne sfarbené bodky či plochy - t.j. materské znamienka, pehy a pigmentové (pečeňové) škvrny.

Pigmentové škvrny môžu mať rôznu veľkosť, intenzitu sfarbenia i charakter ohraničenia. Najčastejšie sa vyskytujú na tvári. Ľudové označenie týchto škvrn ako "pečeňové" nie je podmienené spojitosťou s poruchou pečene, ale s farebným odtieňom pripomínajúcim farbu pečene. Najčastejšie sa pigmentové škvrny objavujú v priebehu tehotenstva, pri hormonálnych poruchách a ochoreniach (zápaloch) vaječníkov; veľmi často však vznikajú aj bez akýchkoľvek stanoviteľných príčin.
Neestetické mapovité škvrny na pokožke môžu byť tiež dôsledkom kombinácie slnenia a používania kolínskej vody (ktorá zvyšuje citlivosť pokožky na slnečné žiarenie) alebo slnenia a používania látok s bieliacim účinkom (v prípravkoch na bielenie prádla, ako aj v kozmetických krémoch). Pokožka v takýchto prípadoch reaguje zápalom a následným zhnednutím. Rovnaké účinky majú aj niektoré lieky: antibiotiká, sulfónamidy, perorálne antikonceptíva a ďalšie.

Pigmentové škvrny sa odstraňujú tromi spôsobmi:
1. Prostredníctvom bieliacich prípravkov - aplikujú sa v noci, pričom cez deň je nevyhnutná dôsledná ochrana pred slnečným žiarením.
2. Pomocou chemického peelingu.
3. Pomocou laserového lúča.
O vhodnosti druhého a tretieho spôsobu musí vždy rozhodnúť skúsený lekár, pretože v niektorých prípadoch môže dôjsť v mieste zákroku k ešte väčšiemu zvýrazneniu pigmentácie alebo naopak, úplnej strate pigmentu a vzniku bielej plochy.

Konzultované s MUDr. Eleonórou Lukáčovou (primárkou dermatológie Ústavu lekárskej kozmetiky, a.s.).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.