Liečba peelingom

Počúvate a čítate o kozmetickom peelingu, ale "napriek rôznym problémom s pleťou" ste ho ešte nikdy nevyskúšali? Pouvažujte!

>> Móda >> Aktuálne >> Liečba peelingom

Ľudská koža má značnú schopnosť obnovovania a regenerácie. Túto skutočnosť využíva v kozmetike tzv. peeling. Ako tento pojem v preklade napovedá, ide o zošúpanie alebo zlúpnutie kože, a to na väčších plochách, najmä na tvári. Peeling môže byť povrchový alebo hlbší, a jeho cieľom je odstrániť alebo zredukovať rôzne nedostatky pleti - napr. premasťovanie, rozšírené póry, nadmernú pigmentáciu, akné, jazvičky a pod.

Kozmetický peeling môže byť prevádzaný chemickým alebo mechanickým spôsobom. Chemicky peeling sa, samozrejme, robí iba v zdravotníckych zariadeniach; mechanicky peeling si môžete urobiť aj doma vlastnými silami - kúpite si pripravenú peelingovú zmes (alebo použijete mandľové otruby či soľ) a kefkou na vlasy pre bábätká si mechanickým trením odstránite z kože povrchové znečistenie a odumreté bunky, ktoré na nej uľpievajú. Pleť sa tým čiastočne vyhladí a rozjasní. Pri chemickom peelingu sa pôsobí na hlbšie vrstvy kože a podnecuje sa vlastne zápal. V jeho dôsledku dochádza k odlúčeniu buniek epidermy a jej nahradeniu novými bunkami. Celý proces trvá niekoľko dní a koža je v tom čase vyslovene neestetická, výsledky však bývajú veľmi dobré. Keďže vytvorená "nová koža" je veľmi citlivá - predovšetkým na slnečné žiarenie (hrozí vznik nežiaducej pigmentácie) - hĺbkový peeling je vhodné absolvovať na jeseň alebo v zime.

Chemický peeling je síce radikálna, ale vo viacerých prípadoch veľmi účinná metóda odstraňovania kozmetických nedostatkov; nezvykne sa však aplikovať pod vekovú hranicu 16 rokov; u ľudí nad 40 rokov sa zasa znižuje kožný tonus a koža sa regeneruje pomalšie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.