Čo sú bradavice?

Sú to nákazlivé kožné výrastky, ktorých vznik spôsobujú vírusy typu papiloma. Ako sa im vyhnúť? Ako sa ich zbaviť? Skúste nasledovné...

Neestetické, obťažujúce kožné výrastky známe ako bradavice zasahujú síce iba povrchovú vrstvu kože, ale môžu sa objaviť kdekoľvek na tele. Najčastejšie však nimi bývajú postihnuté ruky, tvár a chodidlá.

Základné minimum o bradaviciach:

1. Kedy sa treba o bradaviciach poradiť s lekárom?
Vždy, keď spôsobujú určité ťažkosti, napríklad: pália, bolia, nežiaducim spôsobom sa menia, nachádzajú sa na tvári, na genitáliách či v rektálnej oblasti, alebo sa na tele objavia po 45-tom roku života.

2. Ako sa bradaviciam vyhnúť?
Striktným dodržiavaním zásad preventívnej hygieny: chráňte si vhodnou obuvou chodidlá pred vlhkými plochami verejných kúpeľov a plavárni; nesedávajte na okrajoch bazénov a nedávajte si uterák na podlahu; nepožičiavajte a nepožičiavajte si mydlá, uteráky a hrebene; po osprchovaní sa vždy dôkladne vyutierajte.
Súčasťou vnútornej prevencie je denná konzumácia dvoch až troch surových, prelisovaných strúčikov cesnaku a pravidelná konzumácia potravín obsahujúcich dostatok vitamínu A, E a C (prípadne potravinových doplnkov s uvedenými vitamínmi).

3. Ako sa bradavíc zbaviť?
- Ráno a večer nakvapkajte na bradavicu šťavu z citróna alebo šťavu z roztlačeného cesnaku.
- Večer nakrájajte cibuľu, nasypte na ňu soľ a nechajte do rána vylúhovať; vzniknutú šťavu nanášajte na bradavicu dvakrát denne.
- Pred spánkom priložte na bradavicu obväz namočený do jablčného octu alebo plátok cesnaku a nechajte pôsobiť celú noc.
- V sezóne každý deň na bradavicu vytlačte kvapku šťavy zo stonky púpavy lekárskej.
- Ráno a večer potierajte bradavicu výťažkom z nechtíka lekárskeho a v priebehu dňa popíjajte čaj z lopúcha, púpavového koreňa alebo ďateliny lúčnej.
- Dvakrát za deň nanášajte na bradavicu kvapku aromatického oleja - citrónového, melaleukového alebo levanduľového (dbajte, aby sa olej neprenášal na okolitú neinfikovanú kožu).

Pozor! Pri bradaviciach vždy platí: netrieť, nemasírovať, nešúchať, netrhať!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.