Ešte raz vrásky

...nekonečná téma. Aj vy vlastníte nejaké tie mimické, smiechové či mysliteľské vrásky, ktorých sa chcete za každú cenu zbaviť?

>> Móda >> Aktuálne >> Ešte raz vrásky

Kozmetológia dnes ponúka viacero spôsobov, ako sa vrásky vyhladiť: Pomerne účinnou metódou je hĺbkový chemický peeling, tzv. gumovanie vrások. Pomocou (stále sa vyvíjajúcich) chemických prípravkov sa pri ňom časť kože zlúpe a vytvorí sa nová koža, ktorá je sviežejšia a pružnejšia. Inou alternatívou je povrchový peeling, ktorý je podstatne jemnejší (pokožka sa zlupuje postupne, takmer nepozorovane), no výsledný efekt je menej viditeľný a väčšinou lokálny. Odporúča sa pri prvých známkach stárnutia.
Ďalšou možnosťou je vyplňovanie vrások pomocou kolagénu (výťažku z kožných tkanív hovädzieho dobytka). Výhodou kolagénu je bezpečnosť a dobrý výsledný efekt; nevýhodou je zdĺhavá testovacia predpríprava a nestálosť dosiahnutých výsledkov (operácia sa musí opakovať každých 6-12 mesiacov; čím sa, samozrejme, zvyšujú aj náklady). V prípade použitia autokolagénu (kolagénové vlákna sa získavajú z vlastného tuku - z oblasti brucha alebo stehna) mizne riziko alergie a celkové náklady sú o niečo nižšie. Výsledný efekt má podobnú trvanlivosť aká je pri hovädzom kolagéne, to znamená 6-8 mesiacov.
K odstraňovaniu vrások sa používa tiež metóda lipovýplne (vyžaduje odber vlastného tuku). Výsledky tejto metódy patria k trvalým a dá sa povedať, že aj najlepším. Nevýhodou je zdĺhavá realizácia (asi 3 zásahy v polročných intervaloch) - pri vstrekovaní materiálu sa totiž z potrebného množstva zachytí približne štvrtina.
Svoje miesto pri odstraňovaní vrások zaujal aj silikón, t.j. veľmi stály, nevstrebávajúci sa implantát. Jeho výhodou je veľmi dobrý konečný výsledok - podporuje totiž vo svojom okolí tvorbu kolagénu (ten pomáha vrásku vyplniť a situáciu stabilizovať). Nevýhodou je zápalová reakcia, ktorá môže nastať aj po niekoľkých rokoch.
Ďalší implantát používaný na odstraňovanie vrások je gore-tex. Prúžok tohoto implantátu (tvorí ho pórovité tkanivo) obrastá vlastné tkanivo, v dôsledku čoho sa vráska vyhladzuje. Výsledky tejto metódy sú trvalé, niekedy sa však môžu objaviť zápaly alebo iné prejavy odmietnutia implantátu.

Každá z uvedených metód má svoje klady i zápory... Radíme: Ak sa rozhodnete úporne bojovať so svojimi vráskami, snažte sa získať čo najviac informácií - o jednotlivých metódach i kvalitách operatéra.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.