Kuperóza a rosacea...

... strašiaci znižujúci sebavedomie žien. Kuperóza je vada kože, ktorá sa prejavuje začervenanými žilkami tváre, nosa, čela alebo oblasti dekoltu.


Nie je síce zdraviu nebezpečná, zato značne znižuje sebavedomie žien. Existujú však spôsoby, ako tomuto ochoreniu predchádzať a úspešne ho maskovať.

Objavili sa vám v poslednej dobe na tvári či v oblasti dekoltu drobné červené žilky? Potom by ste mali spozornieť a zamyslieť sa, či podobným problémom netrpela vaša matka alebo babička. Pravdepodobne sa u vás totiž vyskytla kuperóza – vada kože, ktorá je často dedičná a navyše nevyliečiteľná . 

Kuperózou trpí približne každá desiata Európanka

Toto ochorenie sa prejavuje stratou pružnosti žiliek, ktoré už nie sú schopné sa podľa pôsobenia tepla či zimy odpovedajúco rozťahovať alebo zmršťovať, a zostávajú tak nastálo rozšírené,“ popisuje podstatu problému Tereza Barániková, kozmetička firmy Dr. Belter. Podľa odhadov trpí kuperózou asi 10 % Európaniek, najnáchylnejšie sú predovšetkým dámy so svetlou, suchou a jemnou pokožkou.

 

Foto: Kuperóza (zdroj: Dr. Belter)

S rozšírenými žilkami by si však mala vedieť poradiť každá skúsená kozmetička. Neliečená kuperóza ale môže prejsť do štádia zvaného rosacea. Tá už je vážnejším ochorením prejavujúcim sa nevzhľadným zväčšením tkaniva a „napuchnutým“ červeným nosom podobným tomu, aký mávajú zaslúžilí alkoholici.

Rosaceu je preto potrebné konzultovať priamo u dermatológa. Obe choroby však okrem estetických zmien spôsobujú ešte ďalšiu ťažkosť: značne znižujú sebavedomie žien. Podľa prieskumu spoločnosti National Rosacea Society znížila rosacea sebavedomie až 76 % pacientov. 41 % z nich kvôli rosacee obmedzilo svoje spoločenské kontakty a polovica pacientov sa radšej rozhodla prestať chodiť do práce.

Skryte kuperózu pod zelenými mimikrami

Ako teda týmto ochoreniam predísť? Kľúčová je predovšetkým prevencia a správna a pravidelná kozmetická starostlivosť. V tomto prípade platí, že menej je viac. Pokožku je totiž dôležité nedráždiť nešetrným čistením či častými dotykmi prstov. Je teda vhodné používať prípravky typu 2v1 a v prípade krémov aplikovať tie, ktoré sú určené na citlivú pleť. Ideálne však také, ktoré sa špecializujú na pleť postihnutú kuperózou.

Existuje tiež množstvo spôsobov, ako sčervenané žilky jednoducho zakryť. Ako podklad je možné použiť napríklad kompaktný krém proti kuperóze, ktorý je tónovaný do zelena. „Vďaka tomu dobre zakryje začervenanie a následne nanesený make-up vydrží oveľa dlhšie. Make-up by ste zároveň mali nanášať štetcom, ktorý je šetrnejší k pokožke,“ odporúča Tereza Barániková.

 

Foto: Kuperóza (zdroj: Dr. Belter)

Proti začervenaným žilkám sa tak voľbou vhodných kozmetických prípravkov možno efektívne brániť. Lekári žiaľ doteraz nezistili, čo vlastne samotnú poruchu pružnosti kapilár spôsobuje. Je ale dokázané, že zhoršeniu príznakov predídete, ak sa budete vyhýbať prudkým zmenám teploty, slnečnému žiareniu a odpustíte si horúce nápoje, alkohol alebo korenené jedlá.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.