Vlasy, vlasy... (IV.)

Pravdepodobne niet ľudskej činnosti, ktorú by nesprevádzali mýty - ošetrovanie a pestovanie vlasov nevynímajúc. Ktorým z nich podliehate vy?

>> Móda >> Aktuálne >> Vlasy, vlasy... (IV.)

Časté umývanie vlasov vedie k zvýšenej produkcii mazových žliaz.
Neverte tomu! Tento výmysel bude dôsledkom "efektu viditeľnosti": na umytých vlasoch je vidieť, ako sa stávajú mastnými; na neumytých to nevidieť, lebo už mastné sú.
Vlasy stačí pred umývaním len krátko namočiť.
Nestačí! Vlasy treba namáčať prúdom teplej vody minimálne minútu, aby sa z ich štruktúry mohli uvoľniť nečistoty (prach, ošetrujúce a stylingové prípravky...).
Dlhodobejšie pôsobenie šampónu vlasy nielen čistí, ale aj ošetruje.
Neošetruje, vysušuje! Šampón nie je ošetrujúci prípravok - jeho pôsobením sa vlasy a vlasová pokožka vysušujú. Ani s pôsobením regeneračného prípravku to netreba preháňať - predlžovanie stanovenej doby účinku vedie k lepeniu prípravku na pokožku hlavy a tvorbe lupín.
Vlasy a vlasovú pokožku treba pri umývaní "vydrhnúť".
Presne naopak! Ani na vlasy ani na vlasovú pokožku sa nesmie aplikovať sila; inak budú vlasy vysušené, matné a budú sa lámať. Tabu musí byť aj trenie uterákom. Vlasy sa majú iba "vypijakovať".
Studená voda pri oplachovaní zabezpečí vlasom lesk.
Nie je to pravda! Studená voda spôsobí, že vlasy sa budú veľmi zle rozčesávať, trhať a lámať. Posledné opláchnutie treba urobiť príjemne vlažnou vodou, aby sa štruktúra vlasov uzavrela, to je všetko. Lesk vlasov je podmienený celým radom faktorov (výživových, zdravotných, ošetrujúcich).
Čím silnejšie tužidlo a lak, tým lepší výsledný efekt úpravy pri jemných vlasoch.
Chybná úvaha! Prečo? Prípravky s ultra silným spevňujúcim účinkom majú veľké molekuly, ktoré vlasy nadmerne zaťažia a výsledný efekt nebude mať s pôvodným zámerom nič spoločné. Na jemné vlasy treba použiť ľahké penové tužidlo a lak s prirodzeným fixačným účinkom. Dôležité je aj dodržiavanie odporúčaného množstva prípravku podľa dĺžky a hustoty vlasov, inak sa účes po krátkom čase zdeformuje.
Vlasy sa majú fénovať hneď po umytí.
Nie, ak máte v úmysle tvarovať účes! Účes sa fénovaním tvaruje až v poslednej tretine schnutia. A ešte jedna dôležitá vec: v záverečnej časti fénovania používajte "studený stupeň" - chladný vzduch vytvrdí a zafixuje vlasový keratín; vlasy si vďaka tomu lepšie "zapamätajú" žiadaný tvar.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.