Vytlačiť túto stránku

Americká krása... (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

...je zložitá vec. Problémom je napríklad odpoveď na otázku: Môžu byť črty tváre módne? Alebo: Môže existovať ideálny nos nezávisle od typu tváre?

>> Móda >> Aktuálne >> Americká krása... (II.)

Mladosťou a krásou posadnutá Amerika smeruje v posledných rokoch k väčšej prirodzenosti. Tvorba umelej "americkej krásy" už nie je tak lukratívnym biznisom ako pred štyrmi rokmi a k "vychyteným" plastickým chirurgom sa začínajú radiť tí, ktorí ponúkajú viac, než len tuctový plagátový vzhľad.

"Najviditeľnejší v rámci americkej estetickej chirurgie je posun vo vnímaní ideálu nosa. Ešte donedávna sa dalo uhádnuť, kto je u toho-ktorého nosa autorom... Každý plastický chirurg si totiž vytvoril vlastný prototyp nosa a tento dizajn aplikoval nezávisle od typu tváre, ku ktorej nos patril. Zmenšenie nosa a jeho smerovanie dohora bolo vlastne povinné," hovorí plastický chirurg z New Yorku Bruce Nadler, M.D. (Doctor of Medicine). "Plastický chirurg si na základe svojho výtvarného cítenia vybral vzor ako má vyzerať ideálny nos a tento model ponúkol všetkým záujemcom o rinoplastiku, ktorí prekročili prah ordinácie."

Paušálne zmenšovanie nosov a tuctový "americký vzhľad" však začali byť začiatkom tretieho tisícročia nežiaduce. Podľa informácii AAFPRS (Americkej akadémie tvárových plastických a rekonštrukčných operácií) väčšina z 80 tisíc rinoplastík realizovaných v USA v roku 2000 (a väčšina z mnohomiliónových konzultácií týkajúcich sa rinoplastiky) sa vôbec netýkala zmenšovania nosa.
"Ľudia už nechcú nosiť na tvári skokanský mostík, do neba smerujúci špicák alebo nejaký mopslíkovský ňufáčik," tvrdí plastický chirurg Paul Moynihan, M.D. z New Yorku. "Moji klienti chcú mať pekne vyzerajúci nos, ktorý bude v súlade s ich tvárou."

"Vyžaduje sa osobitosť," je presvedčený ďalší plastický chirurg Lawrence Reed, M.D., riaditeľ manhattanského Center for Skin, Therapy, Antiaging & Rejuvenation. "Perfektný nos je minulosťou. Naopak, dominuje snaha zachovať si genetické danosti a etnické zvláštnosti. Ľudia chcú byť akceptovaní komunitou ku ktorej patria a nemajú potrebu vizuálnej asimilácie. V posledných rokoch sa výrazne znížil počet klientov prichádzajúcich s požiadavkou konkrétnych oblúkov a línií, ktoré vyžadujú komplikované rekonštrukčné zásahy."

K vývojovým pozitívam v americkej plastickej chirurgii patrí aj trend menších prsníkových implantátov. Americké predstavy o vzhľade poprsia sa však podľa názoru plastických chirurgov menia s kyvadlovou pravidelnosťou - túžbu po veľkých prsiach strieda túžba po menších, pekne tvarovaných prsníkoch a naopak. A hoci v súčasnosti rastie záujem o "normálne veľkosti" implantátov, väčšina priemerných Američaniek zostáva aj naďalej fascinovaná vzhľadom Pamely Andersonovej a túži po prsiach "dojky" nadmernej veľkosti. No pozitívom je, že k slovu sa stále častejšie hlási zdravý rozum, ktorý poukazuje na zdravotné dôsledky, proporcie postavy a celkový vzhľad ženy.