Vytlačiť túto stránku

Bylinkové masky

Napísal femme 19. august 2021

Skúste si s femme pripraviť vlastnoručne vyrobené výživné, bylinkové masky, ktoré poznali už v dávnych vekoch naši predkovia. Už v staroveku sa bylinky používali okrem liečenia aj na kozmetické účely. Rímsky občania v Starovekom Ríme, vďaka očistným a uvoľňovacím účinkom byliniek, mali rôzne aromatické rituály.

bylinna_maska_21

Staré pramene sa zmieňujú o liečivých účinkoch byliniek a bylinných prípravkoch napríklad, proti vráskam, ako aj o receptoch na farbenie vlasov. Počas temného stredoveku a neskôr renesancie, bola starostlivosť o telo oddelená od  zdravotného hľadiska. V herbároch sa zhromažďovali recepty na krémy, aromatické vody a mydlá, ktoré sa dedili z generácie na generáciu. Rozmach priemyselnej výroby v 19. storočí, neobišiel ani kozmetické výrobky, ktoré vďaka konzervačným účinkom, sa stali dostupnejšie pre širšie vrstvy.

Vzhľad našej pokožky je zrkadlom nášho zdravotného stavu a životného štýlu. Okrem genetickej predispozície, našu pleť vo veľkej miere ovplyvňuje strava.  

Ak chcete mať sviežu pleť, zdravé vlasy a dobrý zrak, dbajte na prísun vitamínov A, C, a E, kremíka, zinku a dodržujte pitný režim.

Najvhodnejšou formou je bylinná zmes čaju alebo sirupu Rakytníka rašetliakovitého. Obsahuje 10 x viac vitamínu C ako pomaranč, podporuje imunitný systém, zabraňuje vypadávaniu vlasov a očisťuje organizmus. 

Pri povädnutej pleti, lámavých vlasoch a nechtoch,  pomôže kremíková kúra, ktorú aplikujete vnútorne aj z vonku. Potrebujete byliny bohaté na kremík (praslička roľná, truskavec (Stavikrv vtáčí), pýr, komonica lekárska), z ktorých si namiešate bylinnú zmes. 

Kúra

Potrebujete: 50 g prasličky roľnej, 50g truskavca, 50 g pýru, 50g komonice,

Postup: Z byliniek si namiešate zmes, z ktorej si pripravíte denne dve šálky čaju. Na prípravu potrebujete 2 PL bylín na 0,5 l vriacej vody a lúhujete 25 minút. Zo zbytku čaju si môžete pripraviť obklady na tvár. Čajovú kúru aplikujete do vyčerpania zmesi. 

Zinok získate z tekvicových semien alebo tekvicového oleja, ktorý konzumujete denne 1 ČL. Na zjemnenie pleti pomôžu mandľové jadrá  alebo mandľový olej, ktorý si primiešate v šalátov.

Prírodné čistiace mlieko

Potrebujete: 30 ml kvetu bazy (lipy, harmanček), 125 ml plnotučného mlieka

Postup: Vo vodnom kúpele zahrievajte asi 30 minút mlieko s bylinkami, potom nechajte zmes vylúhovať asi 2 hodiny, nakoniec všetko sceďte. Čistiace mlieko skladujte v chladničke maximálne  jeden týždeň.

Čistiaca maska z paradajok

Potrebujete: 2 PL jogurtu, polovicu roztlačenej paradajky

Postup: Paradajku  zmiešate s jogurtom, nanesiete na očistenú pleť a necháte pôsobiť 20 minút.

Výživná pleťová maska I.

Potrebujete: 2 PL na jemno pomletých ovsených vločiek, 1 celé nastrúhané jablko

Postup: Ovsené vločky sparíte a pridáte nastrúhané jablko. Masku natierajte na očistenú pleť a nechajte pôsobiť 20 minút.

Výživná pleťová maska II.

Potrebujete: 2 PL jogurtu, polovicu roztlačeného banánu

Postup: Banán s jogurtom zmiešate, nanesiete na očistenú pleť a necháte pôsobiť 25 minút.

Hydratačná zelená maska

Potrebujete: 2 PL zakysanej smotany, 1/4 nastrúhanej šalátovej uhorky

Postup: Uhorku so zakysanou smotanou zmiešate, nanesiete na očistenú pleť a necháte pôsobiť 25 minút.