Vytlačiť túto stránku

Kto je Nadia Payot?

Napísal LENITA 08. marec 2017

Nadia Gregori Rachat sa narodila v roku 1887 v Odese do bohatej rodiny. Pre lekárske povolanie sa rozhodla dosť skoro, no v krajine, kde žila bolo vzdelávanie žien tabu. Preto sa rozhodla odísť na lekársku fakultu v Lausanne. 

nadia payot1000x600

Cieľavedomá Nadia po šiestich rokoch promovala na fakulte a stala sa tak jednou z prvých žien – lekárok svojej generácie.

„Joie de vivre“ - Radosť zo života

Edmonda Payota si vzala vo Švajčiarsku v roku 1913 a vtedy odštartovalo jej obdobie v cudzine. V Buenos Aires pracovala ako dobrovoľníčka v lekárňach, nemocniciach a azylových domoch v širokom okolí, ďalej sa vzdelávala v medicíne a získavala postupne prax. V tridsiatich rokoch sa spoločne presťahovali do New Yorku, kde sa zamilovala do sveta kozmetických salónov. A už sa to začalo! Práve vtedy začala rozvíjať vlohy spojené s lekárskou odbornosťou v starostlivosti o krásu, zdravý duševný a telesný pocit žien. Na hlavnej myšlienke: „joie de vivre“ – „radosť zo života“ boli postavené aj jej nové netradičné biologické produkty.

Zrod tvárových cvičení

V tomto meste stretla ženu, ktorá sa stala jej druhým najväčším objavom v New Yorku i v živote – Annu Pavlovovú, brilantnú ruskú primabalerínu. Na nej si však všimla značný rozdiel medzi tvárou a telom. Zatiaľ čo telo bolo vo výbornej kondícií, vyčerpaná tvár odzrkadľovala jej vek – 38 rokov. Vtedy si doktorka uvedomila, aké dôležité je dopriať cvičenie nie len telu, ale aj tvári. Zostavila preto špeciálnu gymnastiku tváre a aplikačnú metódu ku ktorým hneď priviedla na svet aj vlastné pleťové prípravky.

Nadia často spolupracovala s obchodníkmi s liečivými bylinkami, ktorí jej dodávali rastliny, síru či gáfor. V Rue Richepance v Paríži v roku 1925 otvorila svoj prvý salón krásy, ktorý hneď zožal veľký úspech. Vydala knihy: „Etre belle“, kde by ste sa mohli dočítať o jej filozofii krásy a tiež publikáciu “Livres d’heures de la Beauté”. Doktorka vytvorila nový koncept starostlivosti: čistenie, výživu a stimuláciu. Súčasne vymyslela masážne ťahy a gymnastiku tváre.

Payot sa postupne rozrastá

Počet zákazníkov sa rozrastal a salón Rue Richepance sa nedokázal popasovať so všetkými zákazníkmi. Doktorka sa rozhodla presťahovať na väčšie miesto, ktoré bývalo kedysi obydlím grófky Virginie de Castiglione, oficiálnej Napoleonovej milenky. Rue de Castiglione sa stalo chrámom krásy od roku 1930 a je ním až dodnes. Dózy rôznych tvarov pripomínajúce ženské telo, purpurové flakóny či vázy s voňavými orchideami. Aj toto čakalo zákazníčky lekárky Payot. V roku 1937 sa rozrástli o ďalšie štyri elitné  salóny v Monte Carle a v Biarritz. V roku 1947, v Bois-Colombe bola otvorená továreň a laboratóriá, a v tom istom roku aj kozmetická terapeutická škola. Lekárka vyškolila celú generáciu „Beauty Ladies“ v priebehu devätnástich rokov. V päťdesiatych rokoch už Nadia zamestnávala nielen kozmetičky, ale aj fyzioterapeutky a lekárky poskytujúce technicky náročnejšiu starostlivosť. Vyvinuli tu revolučnú starostlivosť o telo, ako napríklad manuálne masáže, elektrické masáže (dnešná iontoforéza), svetelné kúpele proti celulitíde (dnešná chromoterapia), relaxačné a omladzujúce termálne kúpele (dnešné zábaly), zoštíhľujúce a detoxikačné parafínové kúpele, tryskové masáže celého tela (dnešná balneoterapia). Už vtedy používala elektrickú depiláciu a elektrokoaguláciu proti ružienke a kŕčovým žilám.

Zanechala svoje know-how

Nadia Payot vybudovala prestížnu značku, ktorá získala medzinárodný ohlas. Vďaka svojmu podnikaniu precestovala celý svet. Ako veľvyslankyňa za svoj brand organizovala konferencie a propagačné akcie. Zomrela v roku 1966 a za sebou zanechala svoje know-how, serióznosť, veľkorysosť, inšpiráciu či myšlienku duševnej a telesnej harmónie.