Starostlivosť o mužskú pleť

Napísal Aneta Sklenářová 09. marec 2016

Mužská pleť je všeobecne silnejšia, tuhšia a drsnejšia, než tá ženská. Má aj silnejšiu štruktúru, ale na druhú stranu je mastnejšia a starne rozdielnym tempom.

Aj keď to nemusí byť na prvý pohľad zjavné, muži sa tak isto stretávajú so zmenami pokožky ako je citlivosť, akné či postupné objavovanie vrások. Ani oni by preto nemali podceniť pravidelnú starostlivosť o svoj vzhľad.

V priemere majú muži kožu až o 20-25 % silnejšiu než ženy a vo svojej štruktúre obsahuje viac kolagénu. Vďaka vyššiemu obsahu kolagénu je ale mužská pokožka na pohľad pevnejšia. Obsah kolagénu sa však rovnako ako u žien postupne s vekom znižuje. „Mužská koža stráca počas dvadsiatich rokov života 9 % svojej hrúbky, ženská iba 3 %. Avšak vzhľadom na to, že je na začiatku mužská koža omnoho silnejšia, sú tieto zmeny menej viditeľné. Prvé vrásky sa tak u mužov začnú objavovať až po štyridsiatom roku. Len čo sa objavia, sú úplne jasne viditeľné a hlboko ryhované. Páni potom následne bojujú s ovisnutou kožou, opuchnutými očami a tmavými kruhmi pod očami. Aj preto vyzerajú viac unavene a pridáva im to na veku,” objasnil postupné premeny mužskej kože doktor Tomáš Kampe, odborný konzultant spoločnosti LR Health & Beauty, ktorá sa okrem iného zaoberá aj starostlivosťou o starnúcu pokožku mužov a žien. Sila kože ubúda mužskej časti populácie celý život rovnako rýchlo, naopak ženy zažívajú najväčší skok po menopauze. Pokožka ženského a mužského pokolenia navyše ochabuje odlišnou rýchlosťou, preto v jednom okamihu môže byť vek kože u rovnako starého muža a ženy odlišný až o pätnásť rokov. Fakticky to však nie je príliš rozpoznateľné, a to predovšetkým z toho dôvodu, že muži často nepoužívajú opaľovacie krémy, ktoré by ich pokožku ochránili pred škodlivým UV žiarením. 
 


Hydratáciu je potrebné uzamknúť vo vnútri pórov

Mužská pleť produkuje od prírody viac mazu než ženská, póry bývajú rozšírenejšie. Páni by tak pri hydratácii a starostlivosti proti vráskam mali prospešné látky uzamknúť vo vnútri pleti. Roztiahnutiu a opätovnému stiahnutiu pórov pomáha striedanie chladu a tepla, pomôcť tomu môže naparovacia kúpeľ. Tú však v dnešnej dobe nahrádzajú špeciálne hlavice, ktoré sú vhodné aj pre osoby s citlivou pokožkou. Vďaka striedaniu chladu a tepla sa póry otvoria, prečistia a následne je možné naniesť krém, ktorý podporí bunkovú štruktúru pleti. „Okrem samotného čistenia pleti je dôležité zachovať aj prirodzenú hydratáciu. Ako pokožka postupne starne a ochabujú kolagénové vlákna, získava sklon k postupnému vysušovaniu. Hydratačné krémy sú však schopné uzamknúť potrebnú hladinu hydratácie vo vnútri pokožky, čo tiež chráni pred vznikom predčasných vrások,“ vysvetlil Kampe. Mužom sú odporúčané skôr krémy s ľahšou textúrou. Ťažké a mastné prípravky nemusia byť pokožkou, hlavne tou čerstvo oholenou, dobre tolerované.

Práve výskyt fúzov a snaha o ich odstránenie komplikuje pánom starostlivosť o pleť. Muži sa priemerne za svoj život holia až šestnásť tisíckrát, pre čo sa koža stáva omnoho citlivejšou a aj rýchlejšie reagujúcou. Každodenné holenie pokožku napína a môže spôsobiť podráždenie. Navyše sú odstraňované vrchné kožné bunky a nepriaznivým vonkajším vplyvom sa tak vystavuje nezrelá koža. Pravidelné intervaly však na druhú stranu pomáhajú koži zbavovať sa odumretých buniek, tá je následne regenerovaná a omladená. Pri holení by sa mali dodržiavať určité zásady, aby bola koža naozaj zdravá. Je potrebné ju dôkladne namazať holiacimi prípravkami, aby strojček pekne kĺzal a nedošlo k poškriabaniu či porezaniu. Muži s citlivou pleťou by sa tiež mali vyhýbať dráždivým preparátom, ktoré odstraňujú z kože lipidy a sú rovnako ako bunky horných vrstiev kože vystavované veľkému tlaku. Samozrejmosťou je používanie ostrej a čistej britvy a ťahy pomocou nej viesť po smere rastu fúzov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.