Tehotenské strie

Napísal Jana Kačmárová 09. marec 2015
Hoci je tehotenstvo považované za jedno z najkrajších období v živote ženy, na tele väčšiny mamičiek sa zaručene podpíše. Okrem možného zvýšenia váhy alebo zmeny veľkosti a tvaru pŕs….


... až 80 % žien bojuje s drobnými pajazvičkami, striami. Tie sú často sprevádzané začervenanými dlaňami, opuchmi prstov alebo koprivkou. Podľa MUDr. Pavla Hanzelky z LR Health & Beauty aj napriek tomu mnoho tehotných žien starostlivosť o svoje telo v období gravidity podceňuje alebo ju dokonca úplne zanedbáva. O tom, aké kozmetické riziká so sebou tehotenstvo prináša a ako sa správne starať o pokožku kľúčových partií, hovorí vo svojom komentári.  

Tehotenstvo nie sú iba strie

Počas obdobia tehotenstva dochádza u budúcich mamičiek k mnohým kožným zmenám. Objavuje sa napríklad zvýšená pigmentácia kože, a to najmä v okolí prsných bradaviek, v podpazuší, v oblasti stehien či v oblasti genitálií. Zároveň sa na koži môžu vyskytovať aj špecifické tehotenské pigmentové škvrny, prípadne dochádza k stmavnutiu už existujúcich pigmentových znamienok. Veľa tehotných žien okrem toho trpí aj na začervenané dlane alebo opuchnuté prsty. Posledné dve spomenuté nepríjemné komplikácie súvisia so všeobecným zadržiavaním vody v organizme.

Jednou z najzávažnejších kozmetických zmien, ktorou trpí približne 80 % gravidných žien, je vznik takzvaných tehotenských strií. Ide o akési trhlinky v povrchových vrstvách kože, ktoré súvisia s mechanickými a hormonálnymi zmenami v tehotenstve. Jednoducho povedané, spôsobuje ich mechanické napínanie pokožky, ktoré spočíva v rýchlom náraste telesnej hmotnosti, a pretlak v dôsledku zadržiavania tekutín v tele. Tieto ľahko sfialovené pajazvičky sú pre budúce mamičky snáď tou najviac obávanou kožnou zmenou počas ich tehotenstva. Najkritickejším obdobím pre ich vznik je posledný trimester. Okrem týchto častých kožných zmien sa menej často objavujú tiež najrôznejšie kožné alergie alebo ženy bojujú so svrbením kože.


Slovenky starostlivosť o telo zanedbávajú

Hoci hrá, samozrejme, svoju rolu vek budúcej mamičky a do istej miery aj genetika, veľmi dôležitá je počas tehotenstva samotná starostlivosť o telo. Pokožku je nutné neustále premasťovať, a to už od začiatku tehotenstva. V tomto ohľadom je dobré zvoliť hutný krém, ideálne s obsahom kvetov mesiačika lekárskeho v kombinácii s účinkami aloe vera, napríklad typu Aloe &vera mum balzam. Mamičky by mali krém aplikovať nielen na brucho, ktoré je, samozrejme, najviac namáhané, ale aj na oblasť bokov, stehien či bedier, kde sa strie tiež veľmi rady objavujú. Správnou starostlivosťou môžu výskyt a rozsah strií a ďalších kozmetických komplikácií do značnej miery znížiť.

Slovenky však v tomto ohľade často chybujú. Hoci kožné riziká spojené s tehotenstvom poznajú, nevenujú im v kľúčovom čase príliš pozornosť a riešia ich často až v okamžiku, keď už nie je možné napáchané škody odstrániť. Buď nepoužívajú počas celej doby trvania tehotenstva vôbec žiadny prípravok alebo používajú produkt, ktorý neobsahuje zložky potrebné na podporu elasticity kože. Ďalšou častou chybou je, že si mamičky začínajú krémovať telo až v okamžiku, kedy je na nich tehotenstvo už poznať. To je, samozrejme, obvykle už neskoro, pretože koža je v tú dobu už napínaná a strie tak už môžu vznikať. Mnoho tehotných žien robí tiež tú chybu, že sa poctivo starajú o pokožku brucha, ale zabúdajú, že strie vznikajú aj inde, konkrétne na stehnách, bokoch, prsiach alebo napríklad bedrách. To sú všetko zásadné chyby, ktorých by sa ženy mali vyvarovať, aby ich telo nenieslo zbytočné negatívne známky absolvovaného a namáhaného tehotenstva.

Autor komentára: MUDr. Pavel Hanzelka z LR Health & Beauty.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.