Tvorba parfumov povýšená na umenie

Napísal Michaela Conzarová 16. máj 2014

Rozhovor s Ing. Sárou Petrášovou, konateľkou  spoločnosti PARFÉMY,s.r.o, ktorá nám čo to rozpovie o parfumoch, ktoré si dáva robiť na mieru aj európska šľachta...


femme:
Kde vznikoll nápad ponúknuť špeciálne parfumy z Dubaja na Slovensku?

Sára Petrášová: Prišlo to akosi spontánne. Vzťah k  parfumom  som mala odmalička. Láska k vôňam prerástla do povolania. Paradoxne , nikdy som netúžila zaoberať sa vôňami profesionálne. Do Francúzska  som išla za kozmetickým vzdelaním, do Inštitútu, odkiaľ  vychádzajú aj najlepší svetoví parfuméri.  Takže som tam aj skončila aj.  Po návrate z pracovnej stáže v Arábii,  som si otvorila kozmetický salón a  na tlaky zákazníkov, priateľov, širokého okolia , kedže som sama používala orientálne vône, ktoré všetkých fascinovali, ma doslova dokopali pustiť sa do dovozu parfumov.  Spolu so svojim spoločníkom, sme boli prvými priekopníkmi  orientálnych vôní v Slovenskej a Českej republike.

femme: Aké parfumy ponúkate slovenským ženám? Je známe, že neobľubujú sladké vône, ktoré vyhovujú arabským ženám...

Sára Petrášová: Veľký omyl, myslieť si, že orientálky  sú  vhodné, len na vyťahovanie nebožtíkov z hrobov. Naše ženy, ale aj muži objavili čaro orientálok a kto raz skúsi, niet návratu do bežnej parfumérie. Ďalší veľký omyl, naše ženy milujú sladké vône, tie sú najviac v kurze. Dosť často si laická verejnosť zamieňa sladkosť s lepkavou cukornatosťou syntetického charakteru. Keď hovoríme o sladkosti máme na mysli sladkosť prírodného rázu pochádzajúcu z kvetín, ovocia, plodov i pravej bourbunskej vanilky, vyrábané zo silíc, nie simulované v laboratóriu. To je iný rozmer kvality i arómy.

femme: Odkedy budete parfumy dovážať a predávať na Slovensku. Kde sa k ním dostanú záujemkyne?

Sára Petrášová: Už sa stalo. Na Slovensku ich už ponúkame necelých sedem rokov. Spočiatku sa dali zakúpiť len privátne u nás kde sme služby povýšili na úroveň, na akú u nás ľudia neboli dovtedy zvyknutý. K nám sa chodí na objednávku, kde v privátnom prostredí pomáhame budovať klientom ich vlastný parfumový šatník. S vôňou je to ako s kúpou šperku, nie je to záležitosť päťminútová, ale je to náročný  proces, aby zodpovedal výber spoločenskému postaveniu, pracovnej pozícii, spoločenskej udalosti a zároveň vyhovoval i vášmu naturelu,  pritom sa páčil aj okoliu i partnerovi i vášmu štvornohému miláčikovi, a ešte aj napĺňal literu parfumového protokolu.  Do hry vstupuje váš metabolizmus, teplota a pH  pokožky tiež vie dobre zamiešať karty. Je veľa faktorov, ktoré sú zodpovedné  aký voňavý podpis za vami ostane. Je to veľká alchýmia, parfuméria haute couture, povýšená na umenie. Robíme osvetu, otvárame ľudom cestu do orientu, učíme ich správne si nielen vybrať vôňu, správne ju vedieť aplikovať, prednášame o ich histórii i výrobe , školíme, robíme voňavé cateringy pre firmy.  Postupne sme pridali i internetový obchod, kde si môžu klienti otestovať vône bez stresu  doma   pomocou vzorky.

Foto: PARFÉMY,s.r.o

femme: Čím sa odlišujú a sú špeciálne?

Sára Petrášová: Všetkým. Obalom, použitím skvostných silíc s vysokým podielom ručnej práce. Už len svojim pôvodom, Orient je kolíska parfumov, tam to všetko pred mnohými tisícročiami vzniklo. Dodnes je  voňavkárstvo považované za posvätné  veľké umenie. To sú dva odlišné svety, nezrovnateľné, ako trabant s jaguárom. Kto raz opáčil vyšší stupeň nedokáže sa vrátiť späť.

femme: Až v období križiackych výprav sa dostali prvé vône do  Európy na cisárske dvory...

Sára Petrášová: Pri výrobe sa používajú  pravé silice, nedostupné pre bežnú parfumériu,  ktoré patria medzi to najlepšie, čo môžete dostať.   Najtypickejším z nich je aoud, hniloba dreva stromu aquilárie, ktorého vôňa sa nedá synteticky vyrobiť, respektíve, výroba by bola drahšia ako samotná silica.  Potom strieborné kadidlo, ktoré rastie len v Ománe a patrí medzi najvzácnejšie druhy.  jazmín, taifská ruža, ambra, pižmo, ....to sú všetko tak skvostné matérie, že človek odchovaný v tejto syntetickej dobe,  ani netuší ako vonia skutočná silica.

femme: V akých cenových reláciách sa budú pohybovať?

Sára Petrášová: Každý si môže vybrať, mysleli sme na všetky peňaženky. Parfumové oleje populárne kabelkové balenia sú už od 6€ - 7€ priemerná cena za parfumovú vodu 20€ - 40€, závisí od značky. Nechýbajú vzácne kúsky v ručne brúsených umeleckých  flakónoch s  obsahom vzácnych  silíc, na ktoré by ste si museli dosť dlho šetriť.

femme: Používajú ich aj nejaké celebrity?

Sára Petrášová: Vlastnia ich aj celebrity, ale najmä kráľovské rodiny, európska šľachta, ktorá je zvyknutá na vône vyrobené na mieru...


Zaujímavosti

. v Arábii sa voňavkuje všetko, vrátane  malty na stavbu  mešity

. kvetinové parfumy najkrajšie uvoľňujú arómu v lete

.  správne sa  voňavkuje od špičiek prstov smerom hore

.  delenie na pánske a dámske je prežitok, každému podľa chuti a nálady

Viac informácii na www.parfemy-exclusive.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.