Vytlačiť túto stránku

Farbenie vs. tónovanie

Napísal femme 12. september 2011

V nasledujúcich riadkoch vám zodpovieme na otázky, či zvoliť farbu alebo tónovací šampón a čo s vlasmi po pôrode.


Nebojte sa farby! Odborníci zo salónov Pierot vám o farbení vlasov prezradia všetko.

Katarína Práznovská: Rozdiel medzi tónovacím šampónom a farbou je najmä v spôsobe, akým vlasy nafarbia. Kým šampón ich iba obalí vrstvou farby, ktorá sa rýchlo vymýva, permanentná farba nahradí pôvodný pigment vo vnútri vlasu novým pigmentom. Napriek tomu sa však môže stať, pokiaľ používate napríklad tmavé tónovacie šampóny, že získajú niektoré vlastnosti farby. „Ukáže sa to najmä pri tzv. vymývaní farby - keď chcete prejsť z tmavých odtieňov do blond farby. Ak si tónovací šampón dáte napríklad trikrát, síce korienky vlasov budú tónované po prvý raz, ale v dĺžkach a na koncoch už bude farba zapečatená tretí raz. Potom sa stáva, že ženy chcú prejsť do blond odtieňa a sú nemilo prekvapené, keď po chemickom vymývaní farby získajú oranžové vlasy,“ vysvetľuje Katarína Práznovská. Pokiaľ teda chcete prejsť radikálnou zmenou farby, mali by ste to najprv konzultovať s odborníkom, ktorý vám poradí a vysvetlí, čo všetko vás na ceste za vysnenou farbou čaká.

Martin Vitovič : „Reklamy sú plné rôznych farieb na vlasy, ktoré sľubujú dokonalé krytie a výživu. Pravdou však je, že väčšina farieb funguje na vodovej báze. To znamená, že pôvodný pigment sa dostáva von, a nový pigment dnu, za pomoci vody a amoniaku. Preto sa môže stať, že vám farba nepríjemne až štipľavo páchne, a môže vás aj páliť. Na trhu ale existujú aj farby na olejovej báze. Tie sú k vlasom i vlasovej pokožke šetrnejšie,“ vysvetľuje kaderník a poradca Martin Vitovič zo štúdia krásy Pierot Apollo. Takou farbou je aj INOA od L´Oréal Professionnel, ktorá vďaka SOB (Systém Olejovej Bázy) chráni počas farbenia prirodzené lipidy a aminokyseliny dôležité pre vlas. Po jej použití sú vlasy hebké a mäkké.

Milada Pažičanová: Pre ženy, ktoré majú viac ako 70 % vlasov šedivých je na trhu špeciálna farba INOA Supreme, ktorá šediny dokonale prekryje a vďaka dvojitým odleskom získajú vlasy novú energiu. „Asi tou najzásadnejšou výhodou je ale spevnenie vlasového vlákna. Pretože vekom sa vlasové vlákno oslabuje, ale vďaka INOA Supreme a špeciálnemu systému nadobúda vlas svoju stratenú silu,“ vysvetľuje kaderníčka a poradkyňa Milada Pažičanová zo salónu Pierot Polus.

V každom životnom období sa vyskytnú problémy s kvalitou vlasov. Vplyv na momentálny stav má stres, hormonálne zmeny a samozrejme aj vlasová kozmetika. Častým vypadávaním vlasov trpia predovšetkým mamičky po pôrode. Do redakcie sme dostali jednu takú otázku, na ktorú odpovedá Dodo Jankovič.

Otázka: Dobrý deň, som po pôrode, kojím a môj problém sú jemné a riedke vlasy, ktoré navyše dosť padajú. Pomohol by mi nejaký vlasový prípravok?
Dodo Jankovič: Vypadávanie vlasov po pôrode je veľmi častý jav, môžu za to hormonálne zmeny. Potešiť vás môže fakt, že po čase sa to upraví. Skúste si dopriať viac vitamínov. Keďže stále kojíte, pristupujte k tomu veľmi obozretne a ak chcete brať výživové doplnky, poraďte sa, či sú vhodné pre kojace matky. 
Čo sa týka jemných vlasov, najskôr by ste mali navštíviť kaderníka, ktorý by vám mal zvoliť vhodný strih. Nepíšete, aké dlhé vlasy máte, ale pokiaľ sú dlhšie, nechajte si ich zostrihať. Tiež by vám kaderník mal zhodnotiť stav vašich vlasov i vlasovej pokožky. Určite sa nateraz vyvarujte trvalej alebo zaťažovaniu vlasov silnými farbami. Dajte im čas, aby sa zregenerovali.

Otázka: Ako dodať polodlhym vlasom objem? Ako často treba používať výživne masky na vlasy?
Dodo Jankovič: Čo sa týka objemu, odporúčal by som najmä dobrý strih. Pokiaľ máte jemné vlasy, zabudnite na dlhú variantu. Treba ich zostrihať. Okrem toho si môžete aj zadovážiť vlasovú kozmetiku na objem vlasov. Dobre by vám mohli poslúžiť napríklad šampón a maska Volume Expand od L´Oréal Professionnel, alebo šampónová kúpeľ Bain Volumactive od Kérastase doplnená o masku z rovnakého radu – v prípade mastných vlasov, by som odporúčal radšej mlieko, ktoré nezaťaží vlasy. Po umytí si môžete na ne naniesť penu na objem (napríklad Volume Lift od L´Oréal Professionnel) a následne vyfúkať (nezabudnite vlasy chrániť termoaktívnym krémom, alebo sérom Elixir Ultime, ktoré vlasy nezaťaží).
Balzamy, alebo masky treba používať po každom umytí vlasov. Šampón má totiž za úlohu vlas vyčistiť a pripraviť na regeneráciu. Balzam alebo maska sa nanáša na dĺžky a konce vlasov. Nie na korienky, aby sa vám nemastili vlasy (existujú aj špeciálne masky, ktoré je možné nanášať i na korienky, ale sú skôr určené na suchý typ vlasovej pokožky). Pokiaľ sa budete o svoje vlasy starať, nebudú suché a zredukujete aj ich lámavosť. Odmenia sa vám zdravím a leskom.