Vytlačiť túto stránku

Čo sa dnes nosí…

Napísal femme 20. február 2011

… sme sa spýtali naslovovzatého odborníka na účesy a vlasy Doda Jankoviča – poradcu Kérastase v kaderníckom salóne Pierot.


Každý rok prichádzajú kaderníci s menšími či väčšími obmenami, týkajúce sa strihov, farieb a iných vymožeností, ktoré ovplyvňujú módu účesov. 

femme: Aké sú najnovšie trendy v dámskych a pánskych strihoch?

Dodo Jankovič:
V rámci dámskych účesov sú to rovné línie, ako keby jedna dĺžka vlasov. Teda nie prestrihávanie, ani spostupnené strihy. Ofiny sú stále in, mikáda skôr v kratšej verzii. 
Pri pánoch sú to skôr dlhšie ako kratšie vlasy. O farbách v rámci pánskych účesov nemôžeme veľmi hovoriť, ale skôr ide o nejaké dotónovanie šedivých vlasov, a farba tón v tóne. Klasické melíry sú už prežitok. 


femme: Dá sa povedať, ktorými rokmi sú inšpirované nové trendy?

Dodo Jankovič:
Osemdesiate roky symbolizujú kučery a trvalá. Tá už teraz nie je v trende. A skôr ako kučeravé vlasy, idú do popredia vlny.


femme: Aké farby prináša rok 2011?

Dodo Jankovič:
Minulý rok boli veľmi trendové farby ako červená, fialová a medené odtiene. Medená by mohla pretrvať ako trend aj túto sezónu. Potom sú to prírodné odtiene svetlo blond. S príchodom leta sa aj farby viac zosvetľujú.


femme: Aké techniky sa budú najčastejšie používať?

Dodo Jankovič:
Trvalá ondulácia ničí vlasy, preto ju ani v salónoch Pierot neponúkame. Ak vlny, tak vďaka práci so žehličkou, prípadne fúkaná na vlny. Tie dámy, ktoré majú rady rovné vlasy, tiež využijú žehličku. Do popredia sa skôr dostávajú objemové účesy. Momentálne ponúkame aj fúkanú, ktorá by mala vydržať až týždeň. Samozrejme, je to individuálne, pretože zákazníčke, ktorej sa rýchlo mastia vlasy, vydrží kratšie.
Osobne nie som zástancom nadpájania vlasov, pretože ich to ničí. Takto upravené vlasy si vyžadujú špeciálnu starostlivosť, ak sa o ne majiteľka príslušne nestará, je to na nich vidieť a nevyzerá to dobre. Skôr som zástancom tzv. „klipov“, ktoré je možné pripevniť vtedy, kedy to chce zákazníčka. Prípadne si ich môže pripevniť aj sama.


femme: Aké účesy sú vhodné pre ženy vo vyššom veku, a ktorých by sa mali vyvarovať?

Dodo Jankovič:
Je to veľmi individuálne. Určite by som sa ale nedržal rady, že po tridsiatke by si žena mala vlasy skracovať. Naopak, niektorým ženám veľmi pristanú dlhšie vlasy. Treba hlavne vychádzať z toho, čo sa hodí vzhľadom k tvári, postave a typu vlasov. V tomto dokáže usmerniť dobrý kaderník.


femme: Čo by ste poradili ženám, ak potrebujú zmeniť účes a rady by zistili, ktorý strih je pre ne vhodný?

Dodo Jankovič: V prvom rade by sa mala poradiť s kaderníkom. Osobne si najskôr zákazníčku vypočujem, aby som vedel, aké má predstavy. Potom sa snažím odprezentovať nápady, čo by pre ňu bolo z môjho pohľadu najvhodnejšie. Niektoré zákazníčky totiž prídu s obrázkom, z ktorého sa nedá vyčítať, čo vlastne chce. Tiež treba dbať na kvalitu vlasov, každému typu sa hodí iný strih.