Vytlačiť túto stránku

Wellness neznamená sem-tam "vypnúť"

Napísal femme 22. november 2009
Aj vy si myslíte, že wellness je víkendové leňošenie a perličkový kúpeľ? Nie, je to životný štýl...


Zdravie, zhoduje sa väčšina odborníkov, je sčasti dar a sčasti životný štýl. Ani pri tej najlepšej výbave totiž telo nedokáže odolávať dlhodobému stresu, nevhodnej životospráve či nesprávnej výžive a napokon podľahne.

Ľudia však napriek obrovskej osvete zdravý životný štýl celkom bežne ignorujú a žijú v presvedčení, že sú nezničiteľní. Na striedanie práce a odpočinku si nájdu čas až vo chvíli, keď už vyčerpané telo nevládze a k zmene stravovacích návykov sa prinútia až potom, keď organizmus signalizuje nespokojnosť bolesťou alebo sa dokonca ocitne na hranici kolapsu. 

Jediný spôsob ako tomu predísť, je naučiť sa rešpektovať potreby vlastného tela a minimalizovať všetko, čo je pre ľudský organizmus preukázateľne škodlivé. To znamená prestať ignorovať potrebu aktívneho pohybu, eliminovať permanentný stres, nebagatelizovať nedostatočný odpočinok, zredukovať nadmerný príjem tukov, cukrov a povzbudzujúcich látok, ako aj naučiť sa adekvátnym spôsobom ventilovať svoje emócie.

Podľa názoru odborníkov vám imunitný systém dokonale zničí:

1. Dlhodobý vplyv stresových faktorov.
Vedci skúmaním vzájomného vzťahu psychiky a imunitného systému dospeli k jednoznačnému záveru: dlhodobo pôsobiace stresové faktory znižujú odolnosť organizmu, zhoršujú priebeh vyskytujúcich sa ochorení a môžu viesť v tele k nezvratným deštruktívnym zmenám.

2. Absencia aktívneho pohybu.
Aktívny pohyb, ktorý zodpovedá zdravotnému stavu a veku jednotlivca, je nielen jedným z oporných pilierov zdravia, ale aj mladosti. Zistilo sa totiž, že ľudia, ktorí majú pravidelný aktívny pohyb, starnú pomalšie a od pohybovo pasívnych rovesníkov ich delí aj niekoľko biologických rokov. Avšak pozor, nárazový a priveľmi namáhavý pohyb nie je to, čo si ľudské telo žiada, a organizmus sa týmto spôsobom iba zbytočne vyčerpáva a stresuje. 

3. Nevhodná strava.
Keďže okolo sedemdesiat percent buniek imunitného systému sa nachádza v črevách, odporúčaná skladba stravy je jednou zo základných podmienok fungujúcej imunity; inými slovami strava je základnou podmienkou prevencie chorôb. Podľa názoru lekárov môže dokonca strava ovplyvniť zdravotný stav výraznejšie ako genetika. Na jedálnom lístku by preto každý deň nemalo chýbať niekoľko porcií ovocia a zeleniny, celozrnné produkty, zakysané mliečne výrobky a trochu orechov, ktoré sú okrem iného výdatným zdrojom vitamínu E, teda vitamínu mladosti.

4. Nepravidelný odpočinok a nedostatok spánku.
Ľudské telo potrebuje na celkovú regeneráciu približne osem hodín spánku. Ak sa dĺžka spánku dlhodobo redukuje na päť - šesť hodín, alebo býva spánok prerušovaný hlukom, svetlom či plným žalúdkom, prestáva adekvátne fungovať imunitný systém a telo rýchlejšie podlieha infekčným aj neinfekčným chorobám. No a pre tých, ktorí ťažko zaspávajú, tip: Podľa jednej americkej štúdie treba pred spaním myslieť na tri pekné okamihy dňa. Človek sa vraj týmto spôsobom mimoriadne rýchlo uvoľní, upokojí a zaspí.