Vytlačiť túto stránku

Spánkom ku kráse

Napísal femme 21. apríl 2021

Aj vy zabúdate na "spánkovú kozmetiku"? Chyba, spánok nenahradia ani tie najlepšie líčidlá. Očiam a pleti dá jas a sviežosť len primeraný odpočinok. Spánok pomáha organizmu zbavovať sa odpadových látok, ktoré sa podielajú na jeho starnutí. 

woman morning_2017

O význame výdatného spánku pre krásu preto asi netreba veľa hovoriť. Kedy je však spánok skutočne osviežujúci? A ktoré "spánkové klišé" je pravdivé?

- Do postele sa nemá chodiť s plným žalúdkom(?).

Áno. Plný žalúdok núti telo pracovať, a tým ho udržiava v stave bdenia; okrem toho sa pri trávení sťahuje krv z mozgu, a tá je potrebná na napĺňanie mozgových buniek "čerstvými stavebnými látkami".

- Spať treba v zatemnenej a chladnej miestnosti(?).

Áno. Svetlo dráždi zmysly a ruší spánok.V spálni majú byť na oknách dobre priliehajúce žalúzie alebo závesy; teplota v miestnosti na spanie by mala byť o niečo nižšia ako vo zvyšnej časti bytu.

- Spánok pred polnocou je najvýdatnejší(?).

Nie. Kvalita spánku nie podmienená hodinami, ale podmienkami.

- Hluk ruší spánok a oslabuje zdravie(?).

Áno. Hluk je najväčší nepriateľ spánku. Znemožňuje zaspávanie a aj v najhlbšej fáze spánku dráždi vegetatívny nervový systém; komplikuje tiež proces premeny látok v organizme.

- Popoludňajší spánok je staromódny a nezdravý(?).

Nie. Pracovný deň to dnes vlastne nikomu nedovolí, ale ideálne by bolo, keby si každý mohol v popoludňajších hodinách aspoň 50 minút pospať. Mozog totiž začína byť okolo poludnia unavený a má ľahkú absenciu kyslíka. Okysličenie organizmu však môžeme nahradiť i niekoľkými uvoľňujúcimi cvikmi.

- Osem hodín spánku denne si možno aj rozdeliť(?).

Nie. Zdravý spánok sa skladá z niekoľkých fáz, ktoré nemožno prerušiť.

- Mladý človek potrebuje viac spánku ako je priemer(?).

Áno. V mladom organizme sa bunky delia veľmi rýchlo, pričom vzniká väčšie množstvo odpadových látok - organizmus na ich vylúčenie potrebuje, samozrejme, viac času.

- Veľa spánku škodí zdraviu(?).

Áno. Kto si spánok predávkováva, dostáva sa do stavu normálneho bdenia so značnými problémami. "Zbytočný spánok" vyhľadávajú zväčša neurotickí ľudia, ktorí unikajú pred realitou.

1 Komentár